Мащабната операция по осигуряване на идващ от космоса интернет за цялата планета, предприета от Илон Мъск и SpaceX, изглежда започва да среща някои трудности. 

Starlink Portability и какво представлява “роуминг” услугата на Starlink

Какво представлява “роуминг” услугата на Stalink

Има известни ограничения

От последния доклад на компанията Ookla става ясно, че от второто тримесечие на 2021 г. насам скоростта на интернета, идващ от сателитите на Starlink, е започнала прогресивно да намалява. 

В някои райони скоростта е спаднала с до 54%, докато в други понижаването е с около девет процента. 

Снимка 588529

Източник: Ookla

Най-силно засегнати са САЩ, като средната скорост през миналата година е паднала до 60Mbps от 90Mbps, регистрирани през юни 2021 г. 

Това все пак не са лоши показатели за средностатистическия домашен потребител, но скоростта е доста под средната за Франция и Нова Зеландия например, където сигналът от Starlink е 100Mbps. 

От Ookla казват, че спадът се дължи на покачващия се брой потребители на Starlink. 

Снимка 566911

Източник: iStock

Към май тази година те са наброявали над 400 000 в световен мащаб. 

Starlink също така работи усилено за да добавя нови абонати към услугите си и през август SpaceX обяви, че ще си партнира с компанията Royal Caribbean, за да осигури безжичен интернет на всичките й круизни кораби. 

Starlink и защо Франция забрани ползването на космическия интернет

Защо Франция забрани интернета Starlink

Опасност за хората, бизнеса и околната среда

От догодина пък мобилният оператор T-Mobile ще започне да осигурява връзка към интернета на Starlink директно от мобилните устройства на клиентите си, което се очаква да доведе до още един голям скок в броя на потребителите.