Макар да са отредени за нещо разтоварващо напрежението, спортните екипи имат нужда от специални грижи. И трудно могат да влязат в пералнята заедно с обичайните дрехи. Ето правилата, които да спазваме, когато ги почистваме.

Първо - проветрение

Макар да ни се иска да хвърлим в пералнята веднага, щом ги съблечем, тениската и клинът, с който сме спортували, имат нужда от проветрение. Чак когато са сухи от потта, те са готови за пране.

Тайната на ябълковия оцет

Тази проста течност е известна с магическите си свойства за здравето, почистването и дори отслабването. Сега идва на помощ и за спортните ни екипи и обувки. Когато са особено замърсени и миризливи, половин час преди пране може да ги накиснем в леген със студена вода, в която сме разтворили половин чашка ябълков оцет. Петната и миризмите ще изчезнат като с магическа пръчка.

 

Перем в студена вода

Това би трябвало да ни е ясно - повечето от спортните дрехи са от изкуствени материи като ликра, спандекс и полиестер. Горещата вода вреди на еластичността и разтегливостта им и скъсява живота им.

Забравяме за сушилнята, както и за омекотителя

Сушилнята ползва високи температури, затова е добре да подходим традиционно и да окачим спортните си дрехи на простора. Омекотителите пък създават невидимо покритие върху тъканите. Макар това да се отразява положително на другите дрехи, при спортните се създава "капан" за миризми. А точно това не ни е нужно.

Перем ги обърнати наопаки

Прилагаме това правило за джинсите и други цветни дрехи - така запазваме цвета им по-дълго. При спортните обаче причината за прането наобратно е друга - така по-лесно се изпират местата, където кожата се е трила най-усилено с тях и се е акумулирала пот и замърсяване.