Една от най-редките котки в света е иберийският рис. Години наред този вид е бил на ръба да изчезне. Добрата новина обаче е, той вече не се класифицира като "застрашен вид", а като "уязвим".

Казуар - най-опасната птица на Земята вече е застрашена от изчезване

Най-опасната птица на Земята - застрашена от изчезване

Какви са причините за това

Тази промяна в статута му е обявена от Международния съюз за защита на природата (IUCN). Институцията има "Червен списък", в който е посочено какъв е рискът от изчезване на животните по света. По последни данни броят на възрастните иберийски рисове се е увеличил от едва 62 през 2001 г. на 648 през 2022 г.

Някога видът е бил много по-широко разпространен на Иберийския полуостров, но XX век е дал началото на засилен лов и загуба на местообитания. От началото на новото хилядолетие ситуацията се е влошила сериозно, преди да се стигне до общите усилия на правителства и неправителствени организации, за да предотвратят изчезването на иберийския рис.

Снимка 670871

Източник: iStock

За да успеят, едно от решенията е включвало увеличаването на броя на основната му плячка - европейския заек. Това също не е било лесно, предвид, че и той е застрашен вид.

Чрез програми за размножаване общата популация на иберийския рис сега наброява над 2000. Разширил е и територията си, която през 2005 г. е била едва 449 квадратни километра, а към днешна дата е около 3320 квадратни километра.

Снимка 670872

Източник: iStock

Според професор Сара Дюрант от Лондонския институт по зоология увеличаването на популацията на иберийския рис показва, че дори най-застрашените видове могат да бъдат спасени и това дава надежда на всички, които работят за опазването на дивата природа по целия свят.

Въпреки това обаче видът трябва да се справя и с други трудности, каквито са различни болести, незаконното бракониерство и изменението на климата.

Животните, които ще изчезнат в следващите десет години

Животните, които ще изчезнат в следващите десет години

Вината е изцяло в човека

В същото време учените са обнадеждени, че иберийският рис може да се превърне в един от най-значимите примери в историята на опазването на животните. Има планове и за преместването му на нови места в Централна и Северна Испания. Ако им бъде осигурено достатъчно подходящо местообитание, видът може да бъде напълно възстановен след столетие, пишe IFL Science.