Към 4:00 часа сутринта този петък живущите в щатите Орегон и Вашингтон са станали свидетели на уникално светлинно шоу, причинено най-вероятно от ракетата Falcon 9 на SpaceX.

SpaceX, Starship и как компанията на Илон Мъск планира да чисти космическия боклук

Мъск ще чисти Космоса

И там стана пренаселено

Казваме "най-вероятно", защото компанията на Илон Мъск все още не е съобщила официално дали действително става въпрос за нейна ракета.

Въпреки това астрономите от двата щата са единодушни, че става въпрос именно за Falcon 9, която бе изстреляна преди около три седмици, за да изпрати в орбита поредната порция Starlink сателити, съобщават oт KING 5, подразделение на NBC.

На кадрите ясно се вижда множество от светлинни обекти, които прелитат и постепенно изгарят на фона на нощното небе.

Добрата новина е, че няма данни за щети или пострадали при случилото се, но засега не е ясно дали падането е било планирано, или е станало случайно.

Falcon 9 e преизползваема ракета, съставена от две части.

Снимка 524610

Източник: GettyImages

След като достави сателитите, едната част се връща по контролиран път обратно на земята, а другата продължава да кръжи в орбита или бива насочена към атмосферата, където изгаря.

Именно тази втора част е паднала и е осветила нощното небе в петък, предполага астрономът от университета във Вашингтон Джеймс Девънпорт в разговор с KING 5.

Много вероятно е горящите отломки на кадрите да са части от двигателя на Falcon 9, който е проектиран да издържа на високи температури.

Starlink, SpaceX и как сателитите ще станат почти невидими за окото

Сателитите на Starlink - почти невидими за окото

В отговор на оплакванията

Друг астроном на име Джонатан Макдауел заяви в Twitter, че частите са паднали със скорост от над 27 000 км/ч, а от метеорологичната служба в Сиатъл обявиха, че отломките най-вероятно са изгорели напълно, преди да стигнат до земята.