В последните години в Космоса стана наистина пренаселено. Космическият боклук придобива все по-заплашителни размери и застрашава работата на сателитите в орбита. А именно подобни вече нефункциониращи уреди представляват голяма част от опасния отпадък.

В момента в орбита има около 760 хиляди обекта с размер повече от сантиметър. Разстоянието помежду им непрекъснато намалява. Космическите мисии също замърсяват пространството около орбитата на Земята, а ефективни мерки за справяне с космическия боклук все още няма. Но компанията на Илон Мъск SpaceX има своето предложение по въпроса.

Според президента и оперативен директор на компанията Гуин Шотуел, Starship може да даде своя завиден принос в борбата с космическия боклук. Ракетата е проектирана така, че да може да превозва до 100 пътника или доста тежки товари. Затова може да се насочи към места с концентрация на отпадъци и да превози до Земята част от тях.

Снимка 504995

Източник: GettyImages

Междувременно обаче SpaceX не спира да изстрелва нови и нови сателити в орбита, което кара някои да приемат плана за изчистване на Космоса като чистене и на имидж. Но Шотуел обяснява, че техните космически обекти се изстрелват в по-ниска орбита от обичайното, за да могат по-бързо да се разпаднат и да се озоват на земната повърхност,. предава Business Insider.

В орбита вече има 900 сателита на Starlink, които все още не работят по предназначение - да доставят интернет свързаност по целия свят. Плановете обаче са до 2027 г. техният брой да се увеличи до цели 12 хиляди.

Илон Мъск, Starship и най-важният проект на SpaceX

Най-важният проект на Мъск и SpaceX

Успехът е все по-близо

Това ще увеличи многократно и необходимостта от прочистване на Космоса, за да се предотвратят евентуални сериозни сблъсъци между големи отломки, които могат да имат ефект и върху живота на Земята. Според президента на SpaceX, мисията на Starship вероятно ще отнеме около две години, а старт може да й се даде най-рано през 2024 г.