Соларните панели отдавна не са иновация и можем да ги видим на покривите на много къщи. Те са големи, привличат слънчевата светлина и я превръщат в енергия, която най-често се използва за отопление. А ето как изглеждат фотоволтаичните системи на бъдещето.

Последното откритие в тази област е на полския физик Олга Малинкиевиц. Тя се похвали, че e открила нов метод за обработка на минерала перовскит, които улавят слънчевата светлина. Това, според нея, ще позволи създаването на соларни панели с много по-ниски производствени разходи, а оттам ще ги направи и по-достъпни за повече хора.

Снимка 405193

Източник: Facebook / The Gulf Today

Слънчевите панели, покрити с този минерал, са леки, гъвкави, по-евтини и има възможност да се поставят върху фасади на сгради, защото имат различна степен на прозрачност и пропускливост на светлината.

От десетина години се говори, че използването на минерала перовскит може да доведе от революция при фотоволтаиците, но досега се избягваше използването му заради прекалено високите температури, на които трябва да се обработва. Откритието на полския физик обаче привидно премахва тази пречка, пише Japan Times.

Малки соларни клетки от перовскит

Източник: Facebook / UnderstandSolar

Малки соларни клетки от перовскит

Сега усилията са насочени към създаването на първата производствена линия в света, използваща новата технология. Тя ще създава по 180 хиляди квадратни метра соларни панели на година.

Очаква се един стандартен панел с размери 1.3 квадратни метра да струва около 50 долара и да произвежда достатъчно енергия, за да захрани една работна станция. Така идеята за енергийно самодостатъчни сгради изглежда все по-близо до реализирането си. 

Учени искат изкуствено да затъмняват Слънцето за по 2 млрд. на година

Защо учени искат да затъмняват Слънцето

Това не ни звучи като добра идея

Вероятно ще мине време и много тестове, докато технологията се затвърди като наистина ефективна. А след това очакваме използването й и в частните домове, вероятно и в производството на екологични коли, които ще се задвижват от слънцето.