Още през 2019 г. италианският архитект Стефано Боери разкри планове за създаване на залесен интелигентен град близо до Канкун, Мексико, проектиран да бъде "пионер" на по-екологично ефективни разработки.

Предвидено е Smart Forest City да бъде изграден на площ от 5570 дка в близост до мексиканския град. Според архитекта в него ще има 7.5 милиона растения, включително множество видове дървета и храсти, избрани от ботаника и ландшафтен архитект Лаура Гати.

"Smart Forest City Cancun е ботаническа градина в съвременен град, базиран на наследството на маите и неговата връзка с естествения и свещен свят", каза архитект Стефано Боери. "Градска екосистема, в която природата и градът са преплетени и действат като един организъм."

Саудитска Арабия, The Line, Neom и градът на бъдещето, който ще строят

Градът на бъдещето за 500 милиарда в Саудитска Арабия

Не всичко вече е само петрол

Проектът е част от концепцията на Боери за т.нар. горски градове - места, съставени от покрити с растения небостъргачи в големите градове, които да изобилстват от зеленина, обясняват от Dezeen.

Фирмата на Боери се надява проектът да бъде построен вместо огромния търговски център, предложен първоначално за мястото, което преди това е било частично заето от пясъчна кариера.

"Благодарение на новите обществени паркове и частни градини, благодарение на зелените покриви и зелените фасади, действително заетите площи ще бъдат върнати от природата чрез перфектен баланс между количеството зелени площи и строителния отпечатък", смята архитектът. Според него един такъв интелигентен зелен град, като Smart Forest City Cancun, ще абсорбира 116 000 тона въглероден диоксид на година.

С нарастващите опасения относно изменението на климата, замърсяването, унищожаването на местообитанията и изчезването на животни, Стефано Боери вярва, че градът може да бъде "пионер" за по-екоефективни разработки. Предотвратяването на разпространението на болести и максималното използване на енергията са сред другите възможни ползи.

"Енергийните потоци ще бъдат наблюдавани, за да се предложат на потребителите определени енергийни мерки", смята Боери. "Например, пускане на техните перални или съдомиялни машини по време на пикови условия на генериране, за да получат по-евтина енергийна ставка, като същевременно поддържат управлението на енергията на механичните системи."

За да проектира Smart Forest City Cancun, Боери ще си партнира с немската инженерна компания Transsolar. Идеята е градът да си бъде самодостатъчен в производството на собствена храна и енергия. Сред елементите, включени за насърчаване на кръговата икономика, са слънчеви панели и земеделска земя, която ще се напоява от вградена водна система.

Водата ще се събира в басейн на входа на града, включващ и кула за обезсоляване, и след това ще бъде разпределяна по правилните канали.

Поради непосредствената близост на Канкун до Карибско море, парцелът е заобиколен от "водни градини", които го предпазват от наводнения. Тези водни пътища могат да се използват и за разходка с лодка около града.

Малдивите, първият плаващ град, какво ще представлява и кога ще бъде открит

Първият плаващ град на Малдивите

Екзотика като никоя друга

Други характеристики на бъдещия град включват вътрешна електрическа и полуавтоматична система за мобилност, разработена от миланската фирма за градско и транспортно планиране MIC (Mobility in Chain). А това означава, че всички жители ще оставят моторните си превозни средства в покрайнините.

Smart Forest City Cancun ще осигури дом на 130 000 жители, които ще станат "градинари" на растенията. Ще има разнообразие от достъпни и покрити с растения жилища, насочени към различни групи хора, включително студенти, изследователи и преподаватели.

Комплексът е проектиран да се превърне и в център за напреднали изследвания, които ще се занимават с някои от водещите проблеми в днешното общество, като астрофизика и планетарни науки, възстановяване на кораловия риф, прецизно земеделие и регенеративни технологии, мобилност и роботика.

"Идеята зад този проект е да се създаде район, посветен на изследванията и иновациите. Тук ще се срещат академични институции и изследователски центрове, заедно с големи мултинационални корпорации и новите поколения студенти и изследователи от Мексико и цял свят", смята още архитектът. 

Pangeos, тераяхта, Lazzarini и това ли ще е първият плаващ град

Кой ще е първият "плаващ град"

С какво е специален Pangeos

Пандемията наложи забавяне в разглеждането и одобрението на проекта на Стефано Боери, но да се надяваме, че този прекрасен футористичен град няма да остане само на чертежи, а действително ще се появи около Канкун в близко бъдеще.