Прогнозата за това лято предвижда температурите да са толкова високи, колкото не са били отдавна. В голяма част от Европа вече усетиха силата на слънцето, която буквално може да бъде унищожителна. Смъртните случаи са не един и два, затова трябва да знаем как да се предпазваме.

Едно от най-неприятните неща, които могат да ни се случат през лятото, е да получим слънчев или топлинен удар. Разлика между двете състояние има и е добре да се уточни.

Слънчевият удар се получава, когато сме изложение на директна слънчева светлина за дълго време. При него потенето е запазено като механизъм на тялото да се охлажда.

Снимка 431167

Източник: iStock

По тази причина топлинният удар е по-опасен. При него отделянето на пот е спряно заради дехидратация. Получава се от високи температури, дори да не сме на директна слънчева светлина. При задушно време и висока влажност, независимо дали на открито или закрито, тялото спира от отделя топлина навън.

Признаци

Слънчевият и топлинният удар имат почти еднакви симптоми, като изключим основната разлика, която вече споменахме.

Главоболие, зачервяване на лицето, затруднено дишане, гадене, световъртеж, отпадналост, мускулни крампи, повишена телесна температура. Понякога се стига и до загуба на съзнание.

Пръскане с вода, студени компреси, прием на студени течности и престой на хладни и сенчести места могат да помогнат да се избавим от тези симптоми.

Ако се задълбочат обаче, трябва да потърсим лекарска помощ, защото невъзможността тялото да се охлади в рамките на половин час може да доведе до сериозни последствия.

Снимка 431165

Източник: iStock

Какво да правим

За да избегнем един или друг неприятен сценарий, можем да спазваме няколко прости, но важни правила.

Най-застрашени от слънчев и топлинен удар са децата, хората над 60-годишна възраст, както и тези, страдащи от сърдечно-съдови заболявания или с наднормено тегло.

В горещите дни трябва да носим леки дрехи от естествени материи. Шапката е препоръчителна.

Снимка 431169

Източник: iStock

Добре е да избягваме физическите натоварвания на открито, както и консумацията на алкохол през деня.

Трябва да пием голямо количество вода и да не забравяме, че кафето и сладките безалкохолни напитки дехидратират.

Не бива да стоим дълго време на пряка слънчева светлина. Дори на плажа трябва да търсим сянка, особено между 12 и 16 часа.

Какво не бива да оставяме в колата през лятото

Какво не бива да оставяме в колата през лятото

И логичните доводи

Важно е да избягваме големите температурни амплитуди и да не настройваме климатика у дома, в офиса или в колата с повече от пет градуса под температурата навън.