Подобно на Обединените арабски емирства, в частност Дубай, и Саудитска Арабия е в период, в който туризмът става все по-популярна индустрия в страната. За това допринасят много нови и модерни сгради, строени по най-иновативните технологии в момента.

Снимка 470897

Източник: iStock

Въпреки това кралството остава твърдо по отношение на употребата на алкохол.

След месеци на спекулации за това, че Саудитска Арабия ще облекчи режима за консумацията на алкохолни напитки, на Световния икономически форум в Давос стана ясно, че това няма да се случи.

Потвърди го принцеса Хайфа ал Сауд, асистент-министър на туризма на страната. "Саудитска Арабия е била много откровена за това на какво мнение е по въпроса. Краткият му отговор е, че ще продължим да налагаме настоящите закони", каза тя, цитирана от Arabian Business.

Слуховете за това, че разпоредбите за алкохола могат да бъдат облекчени започнаха покрай строежа на Neom - изцяло нов град, който се създава с всички налични смарт технологии и който ще играе ролята на туристически хъб.

Neom ще има статута на специална икономическа зона - причината, поради която инвеститори и туристи се надяваха, че поне на негова територия консумацията на алкохол ще бъде разрешена. В момента тя, както и притежанието, и производството на алкохол в Саудитска Арабия се преследват от закона.