Ако сме пътували със самолет, със сигурност сме попадали на ситуация, в която някой пътник иска да размени мястото, което му се е паднало. Особено при нискотарифните компании, които изискват допълнително заплащане, за да изберем конкретно. И понякога това води до големи разправии.

В някои случаи ни изглежда напълно безобидно някой друг или самите ние да поискаме да се преместим на свободния ред, вместо да бъде по средата между двама непознати. Но има някои правила, заради които това невинаги е възможно.

Първото, което не бива никога да забравяме, е да попитаме стюардесите, дали можем да направим смяната. Ако искаме място до аварийните изходи или съвсем в началото на самолета, това със сигурност ще ни бъде отказано, защото за тях се доплаща немалка сума.

Снимка 468385

Източник: iStock

Не само парите обаче са проблемът, а и сигурността на полета. Ако си мислим, че с нашето тегло няма как да повлияем на баланса на самолета, сме в грешка. Особено когато става дума за по-малки самолети.

Най-важна за самолетите е стабилността. За да се поддържа тя, непрекъснато се следят тежестта на борда и нейното местоположение - от излитането до кацането. И центърът на тежестта на летателната машина се променя непрекъснато заради движението на хората. Дори разходката ни до пътеката се отбелязва и следи на контролните екрани в пилотската кабина, пише BBC.

Така често се налагат корекции върху баланса на самолета, защото той непрекъснато губи и една друга тежест - тази на горивото, което изразходва. Затова и центърът на баланса при излитане и при кацане е различен.

Снимка 468386

Източник: iStock

В някои случаи стюардесите ръчно изброяват броя на пътниците, които се качват в самолет, друг път това се случва чрез специален софтуер, за да може да се изчисли именно тази точка на баланса.

Самолетите, храната на борда, храносмилането и защо да не ядем по време на полет

Защо да не ядем нищо по време на полет

Изпитани съвети

Ако пътуваме с по-малък самолет и стюардесата ни помолим да се преместим от другата страна, трябва да знаем, че това е в името на сигурността на всички. Ако самолетът е по-голям, и 10 човека да се преместят, не е толкова фатално.