Идеята на Илон Мъск и SpaceX да изпратят в ниска орбита десетки хиляди интернет сателити за мнозина изглеждаше нереална и дори заплашителна.

В рамките на няколко години обаче стана ясно, че бъдещето на интернет действително е в космоса и е много възможно в идните години да видим още много светещи точки в нощното небе.

Amazon и още няколко компании също работят по подобни на Starlink проекти за интернет сателити, а сега и Европейският съюз се присъединява към тенденцията.

Снимка 510243

Източник: iStock

Представители на Европейската комисия са разкрили пред френския вестник Les Echos тази седмица, че още от началото на 2021 г. ще започнат проучвания и дейности по създаването на европейска констелация от сателити.

Засега не се уточнява какъв ще е техният брой, но знаем, че първоначално заделената сума за създаването на мрежата възлиза на шест милиарда евро.

Целта на проекта е да достави интернет връзка на отдалечени селски райони на територията на континента, но също така да служи като "сигурен канал за комуникация на правителствата".

SpaceX, Starlink, Илон Мъск, колко ще струва интернетът и кой може да го тества

Колко струва интернетът на SpaceX и Mъск

Мрежата работи, но цената е висока

На чело на инициативата застава гигантът Airbus, като в проекта ще вземат участие и вече одобрени италиански, френски и немски компании.