През 2020 г., в периода август-ноември, тридесет и пет африкански слона в Зимбабве загиват при озадачаващи обстоятелства. По-рано същата година около 350 слона в съседна северна Ботсвана също умрат внезапно в рамките на три месеца.

Ботсвана, слоновете и мистериозната смърт на стотици от животните в страната

Мистериозната смърт на стотици слонове в Африка

Тъжни новини

Първоначално експертите не могат да обяснят смъртните случаи, настъпили сред най-голямата популация от слонове в Африка. Обвиняват бракониерството, отравянията и сушата.

Но последни изследвания показват, че причината за нещастните инциденти е съвсем друга. След анализиране на проби, взети от 15 от умрелите животни в Зимбабве, се оказва, че слоновете са починали от бактериална инфекция.

Снимка 640965

Източник: iStock

Анализът, публикуван на 25 октомври в списание Nature Communications, показва доказателства за инфекция с малко позната бактерия, наречена Bisgaard taxon 45, която причинява отравяне на кръвта. На този етап се знае малко за микроорганизма, освен, че е свързван с рани от ухапване от тигри и лъвове при хора. Бактерията е откривана и в катерици и папагали, отглеждани в плен.

На бактерията се приписва и с масовата смърт на 200 000 критично застрашени антилопи сайга в Казахстан през 2015 г.

Снимка 640964

Източник: iStock

Смъртните случаи при слоновете в Зимбабве са настъпили, тъй като през сухия сезон хранителните и водните ресурси намаляват, което принуждава животните да изминават все по-големи разстояния в търсене на вода и храна. А именно горещините и сушата са допринесли за избухване на епидемията.

Според учените екстремните условия ще настъпват все по-често със затоплянето на Земята, което означава и повече смъртни случаи на слонове в бъдеще.

Смърта на слоновете в Ботсвана се приписва на цианобактери, известни още като синьо-зелени водорасли, но засега не са публикувани допълнителни подробности. Уточнява се и, че няма доказана връзка между смъртните случаи на слонове в Зимбабве и Ботсвана.

Слоновете, хоботите им и как им помагат, за да правят изчисления

И слоновете могат да смятат

И как им помагат хоботите за тази цел

Африканският слон е водещ вид, който е подложен на значителен натиск от бракониерство и загубата на местообитания. Включен в Червения списък на Международния съюз за защита на природата, броят на популацията е намалял със 144 000 между 2007 и 2014 г., като продължаващите загуби се оценяват на 8 % всяка година, информира CNNs.