У нас слон можем да видим само в Зоологическата градина, но има места по света, на които слоновете са нещо често срещано. Дори се използват за транспорт.

Zarafa, слоновете, Ботсвана и как екзотични животни могат да са ни на една ръка разстояние

И един слон пред вратата

Има го, но не в България

В Шри Ланка да притежаваш слон като домашен любимец показва, че си с доста висок статут в обществото. Но има много оплаквания за малтретиране и жестокост към огромните бозайници, които са накарали правителството да вземе мерки.

От AFP разбираме, че в Шри Ланка слоновете, които са собственост на хора, ще получават собствени биометрични карти за самоличност. Също така ще бъде забранено на хора, които ги яздят, да употребяват алкохол, докато го правят.

Снимка 544588

Източник: iStock

Тези мерки имат за цел да защитят слоновете от нехуманно отношение, като са включени и разпоредби, според които на слоновете, използвани за работа, ще трябва всеки ден да им се осигурява по два часа и половина за къпане.

Работният им ден не може да е по-дълъг от четири часа, а нощният труд е официално забранен. Забрана е въведена и в използването на бебета слончета за работа, както и да бъдат отделяни от майките им. 

Снимка 383755

Източник: iStock

Туристическият бранш също ще трябва да се съобразява с някои правила. Вече не повече от четирима души ще могат да се качват на слон едновременно. Използването на слонове във филми също вече е забранено в Шри Ланка.

Те все пак биха могли да са пред камера, но само за правителствени цели и под надзора на ветеринари. Всички собственици на слонове в страната ще трябва да водят животните на преглед на всеки шест месеца.

Намибия, ръстът на популацията на слонове и как държавата ще се справи с тях

Разпродажба на слонове

Намибия се опитва да реши проблема разумно

Тези, които не се съобразяват с новите закони, ще понесат санкции, разбира се. Освен че животното им ще бъде отнето, ги грози и до три години затвор. Според данни опитомените слонове в страната са около 200, а популацията им в дивата природа е около 7500 индивида.