Идеята за град без коли все още ни изглежда нереалистична и неприложима, особено на родна земя. Но все повече стават проектите в световен мащаб, които доказват, че това е напълно възможно - и е една прекрасна перспектива за бъдещето.

Oceanix city, плаващият град край Пусан и как ще изглежда животът в него

Първият плаващ град, устойчив на наводнения и цунами

Това ли е бъдещето

Разбира се, подобна концепция се развива в новоповяващи се жилищни райони, които са далеч от мащабите на мегаполисите, а инфраструктурата се създава така, че да предлага различни алтернативи на придвижване.

Като новият "умен град", който трябва да изникне в границите на столицата на Южна Корея Сеул. Засега той носи името Project H1, но бързо стана популярен и като "10-минутния град" - защото всичко в него е на не повече от 10 минути пеша.

Проектът е дело на Hyundai Development Company и холандското архитектурно бюро Unstudio. За парцел ще се използва изоставен индустриален обект, който ще премине през пълно преобразяване.

Новият град ще е разположен на 504 хиляди кв.м. и ще представлява умалена версия на мегаполис с всичко необходимо на жителите му, събрано на много по-малка площ. Освен "просторни улици и природа на прага", в проекта виждаме офис и жилищни сгради, паркове, хотел, кино, библиотека, писта за бягане, стени за катерене, плувни басейни и места за здравни услуги.

Разбира се, не може един модерен град да бъде без мол, а в този ще се помещава и детска градина. Помислено е и за места за различни културни и социални събития, които да обединяват местните.

По план жилищните сгради ще са общо осем на брой. Техните долни нива са предназначени за търговски, образователни и културни дейности. Бъдещите жители ще се настаняват в "гъвкави и компактни" апартаменти с различна площ и цена.

Общото между тях ще са балконите, както и специално обособените места за отглеждане на цветя, билки и други култури, с които се насърчава комуникацията между съседите и се противодейства на самотата, от която страдат много от модерните хора. За целта са обособени и споделени покривни пространства, както и такива на всеки етаж, предава Daily Mail.

Town Plaza ще е основната офис сграда, отличаваща се с "небесен балкон". А офис пространствата ще съчетават дизайнерските характеристики на "къща, хотел и офис" - за да се чувства всички по-уютно и за да се намали стресът на работното място. 

Комплексът ще има пряка и бърза връзка със Сеул чрез метро, а в границите му жителите се насърчават да ходят пеша или да карат колело. Все пак са предвидени подземни паркинги, където да оставят автомобилите си, когато не им се налага да пътуват с тях до някъде по-далеч.

В проекта за модерния град е силно застъпена и идеята за устойчив начин на живот. Затова и фигурира система за съхранение и пречистване на дъждовната вода, а отпадъците от района ще се използват за разработване на компост за градските ферми.

Марк Лор, Telosa и утопичният град за 400 милиарда долара, който иска да създаде

Утопичният град в пустинята за 400 милиарда долара

Какви са правилата за живот тук

Project H1 все още преминава през различните етапи на планиране и засега няма насочена конкретна дата нито за стартиране на строителните дейности, нито за прерязване на лентата му. Но е очевидно, че той ще стане поредният подобен град от зараждащата се вълна и тепърва ще виждаме други подобни в различни точки на света.