Щом чуем за замъци, много вероятно е една от първите ни асоциации да бъде тази с образи на крале и кралици, танцуващи в бляскави бални зали. Но колкото и очарователно да звучи това описание, някои замъци си имат по-загадъчна страна.

Исландия, Нова Зеландия, Дания и кои са най-безопасните държави в света

10-те най-безопасни държави в света

Къде хората живеят най-спокойно

Всъщност, не всички от тях са били впечатляващи с красотата си. Още повече, че за някои се е смятало, че са били дори непрактични и неудобни. Това е така заради факта, който може и да ни изненада. А именно, че повечето средновековни замъци са служили като отбранителни структури, предназначени да задържат враговете навън, а хората вътре - в безопасност.

И за тази функция едва ли има по-добър пример от замъка Предяма в Словения. Той официално е обявен от Рекордите на Гинес за най-големият пещерен замък в света.

Снимка 584913

Източник: iStock

Разположил се в средата на 122-метрова скала и построен на входа на пещера, Предяма датира от вече над 800 години.

Щом влязат вътре, посетителите ги "посрещат" груби каменни стени, които очертават проходи и стаи. Суровата гледка им напомня, че те все пак се намират във вътрешността на скала, макар и направена като замък.

Снимка 584912

Източник: iStock

Подове от твърда дървесина настилка, както и стени, сякаш с мазилка, има, но интериорът като цяло може да се определи с думите "студен", "влажен" и "почти непригоден за живеене".

Дотук всичко това може и да не звучи като Предяма да е особено впечатляваща забележителност, но всъщност е точно такава и си заслужава да се посети.

Снимка 584914

Източник: iStock

Най-впечатляващото обаче не са покоите на краля или пък оръжейната, както вероятно бихме предположили, а свързаността на пещерата с поредица от подземни тунели, заровени дълбоко в скалата. И именно благодарение на тях замъкът действително е служил като добро скривалище и е изпълнявал функцията си да предпазва обитателите си.

Романтичните и мистични замъци в Европа, които винаги предизвикват интерес

6 от най-романтичните и тайнствени замъците на Европа

На това му се казва бягство от действителността

В момента обаче те не са хора, разбира се, а прилепи. Който не се бои от птици, височини и студени тъмни места, може да посети замъка Предяма в Словения през цялата година, пише Architectural Digest.