От години чуваме предупреждения за притеснителното покачване на средните годишни температури. За съжаление, мерките, които се взимат в световен мащаб, свързани най-вече с ограничаване на парниковите газове, очевидно не дават желания резултат.

Бил Гейтс, синтетичното месо и съветът му за намаляване на глобалното затопляне

Бил Гейтс и синтетичното месо (което ще спаси планетата)

Бъдещето в нашата чиния

Според нов доклад на ООН, публикуван тази седмица, в момента шансът глобалните температури временно да достигнат 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива през следващите пет години е около 40%. И не спира да се повишава.

Именно затоплянето от 1.5 градуса според Парижкото споразумение е границата, след която ни очакват катастрофални климатични промени. Според генералния секретар на Световната метеорологична организация (WMO) на ООН Петтери Таалас, "ние се приближаваме неумолимо" до този праг и това трябва да бъде поредната аларма, че е време за промени.

Снимка 532633

Източник: iStock

Предвижданията са, че всяка година от 2021 до 2025 г. вероятно ще бъде поне с градус по Целзий по-топла от предишната. Също така шансът някоя от тези година да се превърне в най-топлата, регистрирана някога, е около 90%.

2020 г. пък беше една от трите най-топли години в историята, като средната глобална температура е била 1,2 градуса по Целзий над прединдустриалната базова линия. Това демонстрира дългосрочна тенденция и неизбежно преминаване на поставените рискови граници в съвсем близко бъдеще.

Според Световната метеорологична организация, почти всички региони по света ще бъдат с по-високи температури в следващите пет години в сравнение с близкото минало. А климатичните норми не спират да се изменят, защото градусите, които доскоро бяха необичайни, вече се превръщат в нормални.

Снимка 532634

Източник: iStock

Измененията в температурите се наблюдават както в средните стойности, така и в крайните - най-ниски и най-високи. А учените предупреждават, че в следващите пет години те ще достигнат до такива нива, каквито със сигурност ще забележим и запомним, предава Reuters.

По-високите температури влияят и върху регионалните и глобалните валежи. С повишаване им скоростта на изпаряване се увеличава и по-топлият въздух може да задържа повече влага.

Промените в климата също могат да променят моделите на циркулация в атмосферата и в Световния океан. Така в една част на света се повишава шансът за тропически циклони, а в друга се очаква необичайно сухо време.

Бил Гейтс, Слънцето и как милиардерът планира да се справи с глобалното затопляне

Бил Гейтс иска да "скрие" Слънцето

Какво може да се обърка

Промените в градусите може да са притеснителни сами по себе си, но още по-притеснителното е, че те водят и до други сериозни изменения - като топене на ледените шапки, повишаване на температурата в океаните и миграция на животинските видове.