Вече знаем колко често да мием косата, как да се сресваме и прочее важни моменти в грижата за нея. Сега остава да изясним и един от най-спорните и сложни въпроси - през какъв период от време е най-добре да я подстригваме.

Косата и четирите правила, които да спазваме, за да расте здрава и красива

Няколко прости съвета за разкошна коса

Малките промени, които си струва да направим

За целта Хана Хонг - редактор от Real Simple, се обръща към фризьор, който също не отрича, че отговорът е сложен и зависи от много фактори.

Според коафьора, само по себе си, подстригването не е гаранция за по-бърз растеж, но помага в поддържането на дължината. Номерът е да не стигаме до разделени крайчета на косъма, защото колкото повече отлагаме момента на отстраняването им, толкова по-къса прическа ще се наложи да си направим.

Снимка 531374

Източник: iStock

"Няма универсален отговор за това колко често трябва да се подстригвате (съжалявам!)", казва експертът. Но основното правило е на всеки шест до 12 седмици.

Всичко зависи от вида на косата и начините, по които я третираме. Колкото по-често сменяме цвета й я оформяме с помощта на продукти с високо съдържание на химикали, толкова по-често трябва да се срещаме с фризьора, или - на всеки шест седмици.

Снимка 531373

Източник: iStock

И обратното - ако не я подлагаме на нито една от гореизброените процедури, спокойно можем да си позволим скъсяване на всеки три месеца.

Не по-малко важен е и към кой тип спада косата ни. "Фината е по-податлива на накъсване", уточнява Антъни Коул, фризьор и творчески директор на Salon Sans Égal в Ню Йорк. Ако и нашият случай е такъв, трябва по-често да се подстригваме.

Прическата, косата, формата на лицето и как да си изберем подходящата

Прически според формата на лицето

Бретон, къдрици или боб - всичко зависи от...

И обратното, къдравата коса е по-здрава, по-суха и изисква по-рядко измиване, но и често сресване. А последната процедура помага за покриването на косъма с естествен себум и масла.