Когато времето захладнее, веднага си припомняме за удоволствието, което ни доставя чаша топъл чай. Разбира се, нищо не пречи да го консумираме и по всяко време от годината, защото освен вкусен, той е и полезен.

Мурсалски чай, пирински чай, Sideritis, Икария и за какво е полезен този чай

Колко ползи има мурсалският чай

Повече, отколкото мислим

Ползите зависят от това какъв точно вид предпочитаме да пием, а една конкретна и малко известна е обект на ново проучване. 

Учени от Peking University си правят експеримент, с който искат да разберат дали пиенето на чай може да подобри т.нар. конвергентно мислене. То се свързва с отговарянето на въпроси, които не изискват особена творческа мисъл, а конкретни и кратки отговори. Фокусът е върху бързото достигане до логично решение.

Снимка 545699

Източник: iStock

В изследването участват 100 души, които е трябвало да решават различни по степен на сложност задачи, като асоциации на думи и загадки. Част от тях преди това са пили чаша горещ чай и след това са се представили по-добре в решаването на поставените задачи, предава Daily Mail.

Когато те са с по-ниско ниво на трудност, ползите от чая са незначителни. Но колкото по-сложни стават, толкова повече той ни помага да се справим с тях. Освен това, забавя психичната умора от упражненията за мозъка.

Това не е първото подобно изследване, което установява ползите от пиенето на чай за мозъка. През 2019 г. учени от University of Singapore доказват, че топлата напитка подобрява когнитивните функции и влияе положително върху структурата на мозъка

Чай, микровълнова и защо да не приготвяме горещата напитка в нея

Защо да не приготвяме чай в микровълнова

Няма нищо общо с радиацията

А изводът, който можем да си направим ние, е, че чашата чай е перфектно допълнение към работния ден, довършването на поредния проект или пък ученето за някой изпит.