Всеки от нас, в един или друг момент, проявява някое от характерните за нарцисизма качества. Но когато те станат неизменна част от ежедневното ни поведение, вече говорим за патологично състояние.

Нарцисизмът е нездравата любов към себе си или по-скоро към нереалистично идеализиран образ на самите нас - какъвто искаме другите да виждат, а истинската ни наранена същност да остане скрита.

Тук ще разгледаме само част от характерните черти на нарциса.

Начинът, по който води разговора

Нарцистичният човек винаги се стреми да говори за себе си и само за себе си. Той не обича да изслушва и не се интересува от мислите и чувствата на събеседника си. Ако думата му бъде отнета, той всячески се стреми да си я вземе и отново да заговори за себе си. Нарцисът често и безпардонно прекъсва събеседника си, поправя го и се опитва да постигне превъзходство: "Аз знам по-добре от теб."

Снимка 434833

Източник: iStock

Обича да нарушава правилата и обещанията си

Не се притеснява да вземе нещо назаем, да не го върне и да обвини собственика му, че не го е подсетил. Потъпква чувствата на другите и е склонен непрекъснато да нарушава дори най-дребните правила от ежедневието.

Стреми се да изгради фалшив образ за себе си

За нарцистичния човек е от изключителна важност да изглежда много добре външно и във всички аспекти от живота - финансово, в романтичните отношения, чрез демонстрация на религиозност или култура, или пък на академични успехи. Посланието е едни и също: "Аз съм по-добър от теб и съм много специален."

Снимка 434834

Източник: iStock

Светът се върти около него

Той смята, че всички са длъжни да му дават любов, да се отнасят с възхищение и да задоволяват нуждите му във всеки един момент, без сам да отвръща със същото.

Може да бъде чаровник

Когато се интересува от някого (както винаги за свои облаги), нарцисът може да бъде много чаровен и да накара обекта на желанията си да се почувства много желан и специален. Но щом изгуби интерес, няма да се поколебае да го захвърли като ненужен предмет.