Една от големите заплахи за бъдещото изхранване на човечеството е изчезването на пчелите. Затова в последните години се появиха редица инициативи и начини за опазването им и стимулирането на популациите им.

До много любопитно решение са стигнали от управата на градовете Брайтън и Хоув в Англия.

Те са приели нова наредба, според която всяка новострояща се сграда, която надвишава пет метра, трябва да включи в изграждането си и "тухли за пчели". По размер и материал те представляват стандартни тухли, но в тях има малки дупчици и кухини, в които някои видове пчели живеят.

Според информацията на община Брайтън във Великобритания 250 от около 270 вида пчели са от тези, които биха се възползвали.

"Тухлите за пчели са само един от начините, по които можем да поощрим биоразнообразието", казва Робърт Немет от общинския съвет за инициативата.

"Повече насаждения, хралупи за таралежи, къщички и хранилки за птици са други примери за евтини и лесни начини, които могат да доведат до резултати."

Освен Брайтън и Хоув, подобни разпоредби са приети от общинските съвети в Корнуол и Дорсет. А Green&Blue е една от компаниите, които произвеждат подобен вид тухли след щателни проучвания и работа с еколози.

Пчелите, пестицидите и как влияят на мозъка на насекомите

Как пестицидите увреждат мозъка на пчелите

Ефект не само в настоящето, но и в бъдещето

От Dezeen напомнят, че 1/3 от продукцията на храна на планетата зависи от пчелите и други опрашващи насекоми. В същото време един на всеки 10 вида пчели в Европа в момента е застрашен от изчезване.