Вероятно сме чували, че след като ни ужили пчела, тя умира. А може би и сме се питали дали в това твърдение има истина или пък е просто мит. Отговор имат учените. Оказва се обаче, той не е еднозначен.

Пчелите, микропластмасата и как насекомите участват в разпространението й

И пчелите замърсяват с микропластмаса

От тях не го очаквахме

Изследователите разкриват, че някои пчели умират след като жилят, но други пък - не. И следва обяснението.

Някои видове пчели няма как да оцелеят след като ужилят човек или друг бозайник, заради анатомията на жилото си.

При медоносните пчели например, то е остро, лесно се захваща за човешка кожа и след ужилване се откъсва от тялото на пчелата.

Снимка 575203

Източник: iStock

Но когато жилят други насекоми, успяват да измъкнат жилото си и да запазят тялото си цяло. Кожната обвивка на насекомите е по-тънка в сравнение с кожата на хора и бозайници и затова жилото няма как да се захване стабилно.

"Когато медоносната пчела отлети, след като е ужилила човек, тя вече е останала без жило, тъй като то се е откъснало от тялото ѝ. Останало е в кожата на човека", уточняват учените.

Снимка 575206

Източник: iStock

А тялото на пчелата е така устроено, че в точно в долната част, която се отделя, са разположени червата. Без вътрешните си органи обаче, пчелата няма как да остане жива повече от няколко часа.

За съжаление, точно медоносните пчели, които са така ценни за оцеляването на човечеството, умират след като ни ужилят.

Замърсяването на въздуха, насекомите, опрашването на растенията и още един негативен ефект

Как мръсният въздух пречи на опрашването на растенията

Още един притеснителен ефект

На ако ни ужили друг вид пчела, която има заоблено жило, тя ще оцелее. То е по-трудно за захващане към човешка кожа и заради това пчелата ще успее да го измъкне лесно. Ще запази тялото си цяло и ще може да използва жилото си многократно, пише LiveScience.