От цунами до перфектно оформени сандвичи с яйца, странните сънища са станали неразделна част от пандемията. Тези ярки, странни и понякога обезпокоителни мисли и образи трябва да бъдат запазени за поколенията.

Самоизолацията, сънищата и как им влияе стоенето у дома

Как изолацията влияе на сънищата ни

Промяната не е само денем

Поне това е идеята на управата на Лондонския музей, която призовава жителите на английската столица да споделят сънищата си, за да бъде документирана чрез тях пандемията от COVID-19.

Чрез тези свидетелства ще може да се проследи и отражението на локдауна върху психиката на хората. Фотейни Аравани, дигиталният куратор в Лондонския музей, казва, че инициативата е част от усилията на институцията да разкаже историята на Лондон по време пандемията.

Снимка 507167

Източник: iStock

"Сънищата бяха едно от първите неща, които се промениха почти веднага след локдауна", каза тя пред The Guardian. Според нея, това означава, че пандемията засяга не само нашия съзнателен живот, но и нашето подсъзнание.

Учени от цял ​​свят се опитват да разберат как пандемията влияе върху психиката и сънищата на хората. Д-р Валдас Норейка, преподавател по психология в Лондонския университет "Кралица Мери", който работи по едно такова проучване, приветства проекта на музея. 

Снимка 507169

Източник: iStock

"Вече има предварителни доказателства, че пандемията е променила моделите ни на сън, както и съдържанието на сънищата. Хората съобщават за повече думи за гняв и тъга и често се споменава за замърсяване и чистота", казва той.

Според него, сънищата на лондончани, събрани по време на пандемията, ще бъдат много ценен източник на информация за бъдещите историци, учени и художници, интересуващи се от това как пандемията е повлияла не само на нашите мисли, но и на най-съкровените ни преживявания под формата на сънища и кошмари.

Преживяното през деня и как навлиза в сънищата ни

Как преживяното през деня навлиза в сънищата ни

И каква е връзката им с амнезията

Лондончаните, които биха искали да споделят своите сънища, могат да се свържат по имейл с екипа до 15 януари 2021 г. Интервютата се очаква да бъдат проведени през февруари чрез видеовръзка, осъществена с професионалисти по социална психология. А най-интересните свидетелства ще могат да бъдат откупени от музея и ще бъдат включени в постоянна сбирка.