Подобно на упражненията, чийто ефект се засилва значително от влагането на мисъл при изпълнението им, така и положителната нагласа е ключов фактор в опитите ни да отслабнем.

„Внимателен“ бегач, сетива, дишане и как да постигнем ефект от тренировките, без да следим метриките

Какво означава „внимателен бегач“ и как да се превърнем в такъв

За да постигнем максимален ефект

Личният треньор Оутъм Калабриз издава цяла аудиокнига по темата именно с идеята, че никой не обича да се лишава от това, което му се хапва.

В Lose Weight Like Crazy Even If You Have a Crazy Life тя споделя конкретни съвети, които биха ни помогнали да продължим напред в борбата с излишните килограми.

Снимка 540570

Източник: iStock

Успехът невинаги се случва от раз. Това важи и за по-строгите диети, а Клабриз дава пример с децата, които се учат да ходят. Да, те падат, стават и продължават упорито да пробват, докато не постигнат целта си.

И понеже всички сме минали по този път, първото, което можем да направим, когато започнем да се отчайваме, е да си вземем урок от детето в нас. То не е знаело смисъла на поражението, не е било обременено от общественото мнение и вътрешните си съмнения.

Не бива и да се стремим към съвършенство, което често е и невъзможно за постигане. Защото впоследствие и разочарованието (в случай че не се справим) е много по-силно. Затова трябва да се стремим към напредък, макар и бавен.

Снимка 540571

Източник: iStock

Последователността в постигането на целите също е от огромно значение. Но и тя идва с практиката, напомнят още от Eat This, Not That!.

Трудно бихме свалили и един килограм, ако не си отговорим първо на въпроса защо въобще ни е нужна диета. Или здравословен начин на хранене.

Калабриз помага с няколко въпроса, които е добре да си зададем и които със сигурност биха ни помогнали да сме по-упорити. Ето ги и тях:

  • Какво ще стане, когато отслабна?
  • Как ще се чувствам, когато сваля килограмите, които искам да изгубя?
  • Какво би се случило, ако не успея?
  • Как ще се чувствам, ако не отслабна с тази диета?
Термогенеза, пазаруване, готвене и други рутинни дейности, от които горим калории

Как горим калории, без да се замисляме

А може би е време за обратното

И не на последно място, добре е да си отговорим на още един генерален и важен въпрос. А именно - какво би ни попречило да постигнем това, което желаем. В случая, да отслабнем.