Може би трябва да признаем - когато видим човек, който носи очила, несъзнателно го възприемаме за по-начетен и с по-висок коефициент на интелигентност. Или просто казано - за по-умен.

CES 2021, VOY Glasses и очилата с регулиращи се диоптри

Очила, които променят играта

Един чифт за всичко

Това е така, защото очилата по принцип се свързват с четенето и с повече знания. Но доколко този стереотип на мислене е истина, е друг въпрос.

Вероятно очилата са били изобретени някъде около 1300 г. Широка популярност обаче добиват чак през XVIII век - тогава, когато са измислени очилата с рамки, каквито вече е можело да бъдат носени, без опасността да паднат.

Първоначално на хората, носещи очилата не се е гледало особено положително, дори често са се озовавали в известна социална дистанция.

Снимка 576085

Източник: iStock

Това се вероятно се дължи на факта, че едни от първите хора, които масово са използвали очила, са били лихварите - за което свидетелстват и старинните картини. А лихварите са се свързвали със скъперничество и меркантилност.

Затова и често обикновените хора са изпитвали притеснение да носят очила, към което се добавя и факта, че не са били уверени в това как ще изглеждат. Последното пък е важало с голяма сила за високопоставените политици.

Така Адолф Хитлер е носел очила, но никога не е искал да бъде сниман с тях. А сред официалните портрети на президентите на САЩ, изложени в Белия дом, само трима президенти са изобразени с очила - Теди Рузвелт, Удроу Уилсън и Хари Труман, пише CNN.

Снимка 576087

Източник: iStock

Постепенно с годините обаче - особено в наши дни, отношението към очилата и хората, които ги носят, се променя в положителна насока. Част от причините се коренят в масовата поп-култура, която налага определени образи и герои - какъвто е например Хари Потър. От значение, разбира се, е и фактът, че очилата, които носим сега, са по-красиви, по-добре изработени и дори могат да свидетелстват за материален престиж.

Адвокатите от години знаят, че очилата могат да се използват за лична защита. Някои престъпници, съдени за убийства и други тежки престъпления, умишлено слагат очила по време на съдебни процеси. Така смятат, че ще вдъхнат повече доверие у съдебните заседатели и ще ги накара да повярват, че хората с очила са твърде интелигентни, за да извършат насилствено престъпление.

VR очилата на Apple, тестовете им и можем ли да ги очакваме още през 2022 г.

Може ли VR очилата на Apple да се появят още през 2022 г.

Очилата са преминали тестове

И като цяло, необходимостта от носене на очила може да е свързано с интелигентност и по-точно с повече интелектуален труд. Но и това не означава, че лошото зрение води до повишаване на интелигентността.