Докато мнозина чакат с нетърпение излизането на пазара на smart очилата на Facebook и Amazon, други си имат доста по-обикновени, но много по-досадни проблеми в ежедневието. Като например все да се чудим къде сме си оставили очилата за четене, без които всичко ни е мътно пред очите.

Amazon Echo Frames, Alexa и за какво можем да ползваме умните очила

За какво можем да ползваме умните очила на Amazon

Alexa идва навсякъде с нас

Е, изглежда технологичните умове мислят и за нас, които нямаме нужда от очила с вградена камера и изкуствен интелект, а просто от удобството да виждаме ясно всичко и по всяко време.

На технологичното изложение CES, което започна вчера, 11 януари, бяха представени един очила, които определено заслужават нашето внимание. Заслужиха си и наградата 2021 Innovation в категория Wearables (технологии, които носим със себе си).

Снимка 513405

Източник: Facebook / VOY

VOY Glasses са очила, които могат да променят фокуса си от фокуса от -5 на +2 за няколко секунди в зависимост от това за какво искаме да ги използваме. Контролът буквално е в наши ръце, като трябва просто да завъртим малко копче в горната част на рамката, за да нагласим приближаването спрямо това дали искаме да четем или да гледаме по-надалече. Настройките на двете очи също така могат да бъдат различни.

Очилата използват технология, разработена за първи път през 60-те години от Луис Уолтър Алварес - физик, който е носител на Нобелова. Използвани са две поликарбонатни плочи от всяка страна на стъклата, които се плъзгат една през друга, когато извършваме регулиране чрез копчето. В зависимост от позицията на плочите, се променя силата на лещите.

Тази технология вече се използва в камерите на смартфоните и някои медицински устройства. Очилата VOY могат да бъдат както с прозрачни, така и с тъмни стъкла. Притежават филтър за синя светлина, антирефлексно и UV покритие.

Създателите на джаджата се надяват тя да бъде от полза най-вече за хората с пресбиопия (старческо далекогледство), които се нуждаят от различни очила и диоптри за фокусиране върху различни близки предмети, предава Daily Mail.

Работата на компютър, правилото 20-20-20 и как да пазим очите си

Правилото, с което пазим очите си

Защото е наистина важно

А още по-добрата новина е, че в момента очилата се предлагат на цена от 59 долара, срещу която получаваме чифт, който можем да използваме за далечно гледане, четене, шофиране и работа на компютър. Имаме възможност за избор между черна, кафява, тъмнозелена, сива, червена и бяла рамка.