До началото на Олимпийските игри на 26 юли все още има време, но светът, както и атлетите, разбира се, вече отдавна са в трескава подготовка.

Париж 2024 и Олимпийските игри без забрана на секса - как се подготвят французите

300 хиляди презерватива и без забрана за секс - така се правят Олимпийски игри в Париж

Помислили са за всичко

В края на миналата седмица по време на събитие в Париж, от Nike са представили част от спортните екипи, които състезателите ще могат да носят по време на първенството. Показани са дизайните на екипите на американските баскетболисти и лекоатлети, като тези на вторите обаче веднага са предизвикали възмутени реакции и коментари.

Причината е, че докато екипите на мъжете са съставени от потник и шорти с дължина до средата на бедрото, то тези на жените са доста по-изрязани и разкриват повече плът.

Според някои дамският дизайн доста наподобява спортното трико, което се е носило през 80-те години на миналия век. Други пък изтъкват, че така изрязан екипът ще изисква "сложно оформяне в зоната на интимната област".

"Кой мъж е проектирал кройката на жената?", пита потребител в онлайн пространството.

"Надявам се, че U.S.A.T.F. плаща за кола маските за бикини зоната", пише друг.

Бегачката и комедиантка Лора Грийн пък е качила шеговит рийл в Instagram профила си, в който се преструва, че пробва спортния екип, а след това казва: "Чувстваме се добре, хм, прохладно".

На фона на критиките и обвиненията към Nikе в сексизъм, главният директор по иновациите на компанията Джон Хоук, уточнява, че представените дизайни на екипите както за жените, така и за мъжете, са само две от опциите, които са предвидили за състезателите на олимпийските игри.

По думите му има "почти 50 уникални части за мъжете и жените и дузина дизайна за състезания, създадени специално за конкретни събития".

Жените ще могат да избират между къси панталон, изрязан топ или потник и боди с къси панталони, вместо изрязани бикини за долнище.

По време на събитието в Париж не са били показани всички дизайни на спортни екипи, тъй като идеята е била то да бъде един вид тийзър. Повече обаче ще бъде разкрито тази седмица на друго събитие в Ню Йорк.

В допълнение към аргументите си, Джон Хоук от Nike е заявил, че от компанията са се консултирали със значителен брой спортисти при всеки етап от създаването на дизайна на екипите. И допълва, че със сигурност има лекоатлети, които предпочитат изрязани долнища, наподобяващи бикини.

На другия полюс обаче е американската шампионка по бягане Лорън Флешман, която изтъква, че не разбира как това облекло, което сексуализира жените, може да бъде стандарт.

"Отчасти защото смятаме, че това ни носи най-много финансови печалби от спонсори... Но жените чупят рекорди с рейтинги в спортове, в които не е нужно да носят същински бански костюм, за да се представят", допълва тя.

Проблемът с въпросните изрязани екипи е, че младите спортисти започват да ги приемат като "образец", който момичетата смятат, че трябва да възприемат, често на етап от развитието си, когато отношението им спрямо телата им е колебливо.

Онс Жабер на Australian Open - какво породи критиките към екипа й

Как екипът на една тенисистка стана повод за подигравки

Онс Жабер понесе не само загуба от Мира Андреева, но и критики

"Ако покажете това облекло на някой от W.N.B.A. (женската национална баскетболна лига - бел. ред.) или женския футбол, ще ви се изсмеят в лицето. Повече не трябва да го нормализираме за леката атлетика", завършва Лорън Флешман, цитирана от The New York Times.