Нямаше да е Седмицата на акулите без някои диви истории за акули, пишат от Live Science. Тазгодишната Седмица на акулите, която се излъчва по Discovery, заема първото място, когато става дума за грабващи заглавия репортажи за подводните чудовища, този път със спекулации за "кокаинови акули", поглъщащи огромни бали кокаин, които понякога се изхвърлят от течението на плажовете на Флорида.

Акулите, ракът и защо тези животни не се разболяват от него

Защо акулите не се разболяват от рак

И могат ли да помогнат да се справим с болестта

"Това (Cocaine Sharks) е закачливо заглавие, което хвърля светлина върху истински проблем, а именно, че всичко, което използваме, всичко, което произвеждаме, всичко, което влагаме в телата си, завършва в нашите потоци от отпадъчни води и естествени водни басейни. И тези водни организми, от които зависим, за да оцелеем, след това са изложени на всичко това", споделя д-р Трейси Фанара, базиран във Флорида екологичен инженер и водещ член на изследователския екип.

В своето изследване, проведено в продължение на шест дни в морето във Флорида Кийс, екологично чувствителната островна верига край южния край на щата, Фанара и британският морски биолог Том Хърд наблюдават акули, които показват странно поведение.

Снимка 627763

Източник: iStock

Акула чук - вид, който обикновено плува далеч от хората, се приближва директно към водолазите, движейки се хаотично. Те също така наблюдавт пясъчна акула, плуваща в кръгове, тъй като очевидно се фокусира върху въображаем обект.

Учените провеждат експерименти, включително пускане на фалшиви бали кокаин във водата, от които много от акулите настървено хапят. Фанара казва, че са избрали Флорида Кийс като най-доброто място за своите изследвания, тъй като конвергенцията на океанските течения прави региона "разпространен" за плаващи бали с кокаин.

Снимка 627761

Източник: iStock

Флорида служи като отправна точка за големи количества наркотици, които си проправят път в САЩ от Южна Америка, а опакованите в найлон пакети с кокаин често се губят в морето или се изхвърлят зад борда от трафиканти, преследвани от органите на реда.

Миналия месец бреговата охрана на САЩ обяви, че е открила незаконни наркотици на стойност повече от 186 милиона долара във водите на Карибите и Южна Флорида, разкриват от Guardian. Но подобни конфискации нямат голямо влияние върху индустрията, работеща на рекордни нива. Колко кокаин всъщност поглъщат акулите, е невъзможно да се определи за момента.

Акулите, водораслите и как морските хищници успяват да се надрусат с тях

Наркотикът, който акулите откриват във водата

Нещо влияе на поведението им

"В края на всяка изследователска публикация четете "трябва да се направят повече изследвания" и сега определено това е заключението", казва д-р Трейси Фанара, отбелязвайки предишни задълбочени проучвания на замърсени вътрешни водни пътища, които предполагат, че рибата е станала пристрастена към метамфетамин.

През следващите месеци Фанара планира да си партнира с други морски учени от Флорида, за да вземат кръвни проби от някои от акулите, за да оценят нивата на кокаин.

Снимка 627762

Източник: iStock

Тя казва, че се надява тези, които са гледали Cocaine Sharks, да оценят заплахата за морския живот и крехката океанска екосистема на Земята от замърсителите във водата.

Our Planet II - как тигрови акули са атакували екипа на документалната поредица на Netflix

Когато тигрови акули нападнат снимачен екип

Рисковете на професията

"Това е като игра на Дженга, в която сме на върха. Kолкото повече химикали въвеждаме, колкото по-радикални промени въвеждаме, толкова по-несигурно става. Тези животни си тръгват едно по едно и целостта на кулата ни намалява постепенно, дори и да не го усещаме в момента. В един момент кулата ще падне и ние хората заедно с нея."