Nokia отдавна не е сред водещите производители на смартфони и дори не влиза в челната десетка на най-големите в света.

Nokia, "Смъртта може да почака" и новите телефони във филма за Джеймс Бонд

"Смъртта може да почака" идва с нещо ново

Новите телефони на Джеймс Бонд и компания

Въпреки това компанията продължава да играе важна роля в изграждането на новите 5G мрежи не само в Европа, но и в САЩ, както и в поддръжката на настоящите 4G системи.

Наскоро обаче компанията е получила доста апетитен договор от NASA, който възлага задачата на Луната да бъде изградена работеща 4G мрежа.

Снимка 501437

Източник: iStock

Договорът е на стойност от 14.1 милиона долара и е част от инициативата Tipping Point на космическата агенция, която предвижда инвестиции в близкия космос за 370 милиона долара.

Задачата на Nokia ще е да изгради инфраструктура за 4G свързаност, като идеята е по-късно мрежата да поддържа и 5G честоти.

От звеното за проучвания на Nokia Bell Labs съобщиха в Twitter, че интернет системите са нужни за поддръжката на луноходи, изследователска техника, навигация и, разбира се, за видео стрийминг.

Снимка 501436

Източник: GettyImages

Оборудването ще е компактно и високоефективно, снабдено със защити срещу екстремни температури, радиация и космическия вакуум.

NASA, Artemis, новата мисия до Луната и подготовката за нея

Новата мисия до Луната няма да е като никоя друга

Нова голяма стъпка за човечеството

Новите системи трябва да бъдат инсталирани до края на 2022 г., а през 2028 г. трябва да бъде завършена и лунната станция на NASA.