Класацията на най-добрите ресторанти в света The World's 50 Best Restaurants се изготвя ежегодно от 2002 г. от списание Restaurant след допитване сред 1000 шеф-готвачи, кулинарни критици и експерти от цял свят.

Най-добрите ресторанти в света

Най-добрите ресторанти в света

Когато храната се превръща в изкуство

След направени промени в правилата тази година, ресторантите, които преди са били начело, вече не подлежат на разглеждане за годишната класация. Бившите първенци, сред които миналогодишният Osteria Francescana в Модена, Италия, присъстват, но в новосъздадена категория - "Най-добър от най-добрите".

Тази година церемонията по награждаването на The World's 50 Best Restaurants се проведе в Сингапур и определи най-добрите 50 в бранша. Ние показваме първите пет.

5. Geranium

Ресторантът се намира в Копенхаген, Дания, и описва кухнята си като "модерна скандинавска". Отскоро заведението може да се похвали с цели три звезди Michelin.

Според главния готвач Расмус Кофуд, ресторантът предлага био продукти от Скандинавия, поднесени по много деликатен и красив начин. Менюто се променя според сезона.

4. Gaggam

Единственият азиатски ресторант в челната десетка е Gaggam на известния шеф-готвач Гаган Ананд в Банкок, Тайланд, предлагащ прогресивна индийска кухня.

Заведението заема четвърто място и успява да подобри собствения си рекорд, защото през 2018 г. заема пета позиция.

3. Asador Etxebarri

На трета позиция е Asador Etxebarri в Аспе, Испания. Страната фигурира с още два ресторанта в Топ 10 - Mugaritz в Сан Себастиан и Disfrutar в Барселона, класирани съответно на седмо и девето място.

Както показва и самото име Asador (в превод от испански - скара), заведението залага най-вече на печеното месо. Главният готвач Виктор Аргуинзонис има забележителната способност да предлага на пръв поглед прости ястия, каквото е барбекюто, но приготвени по невероятни начини и рецепти.

Ресторантът залага и на големите порции, което не може да се каже за повечето заведения от гурме вълната.

2. Noma

Снимка 374605

Източник: Studio David Thulstrup

След затварянето на първоначалната си и постоянна локация и "временните" ресторанти в няколко различни места по света, през 2018 г. Noma се завърна в родното си място - Копенхаген.

С две звезди Michelin и със слава, която го определя като един от най-добрите в света, ресторантът на Рене Реджепи разполага в 11 отделни сгради в квартал Кристияния и е забележителен не само заради своята кухня, но и заради страхотния си изчистен скандинавски интериор.

1. Mirazur

Това място предлага храна, вдъхновена от морето и от планините, а ястията тук са приготвени с продукти от собствените градини. И ако през 2018 г. Mirazur заемаше трето място в класацията на 50-те най-добри ресторанти в света, то сега вече води парада.

По време на церемонията на The World's 50 Best Restaurants главният готвач - аржентинецът Мауро Колагреко, сподели, че ресторантът представя новия начин на готвене във Франция, а именно чрез смесване на различни световни вкусове, защото домакините са французи, главният готвач е аржентинец, а половината му служители са от Италия.