Проучване на Министерството на земеделието на САЩ разкрива, че навиците ни за миене на ръцете, докато готвим, всъщност са изцяло погрешни.

А това, както може да се предположи, води до пренасянето на тонове бактерии, без да си даваме ни най-малка сметка, пише CNN.

В проведеното изследване участват близо 400 доброволци, на които е поставена задачата да направят бургер с пуешко месо и салата в специално изградени за целта кухни. Всяка една стъпка при готвенето обаче е наблюдавана от екип от учени.

Снимка 282011

Източник: iStock

За да могат все пак да измерят разпространението на потенциалната зараза от лошата хигиена, свързана най-вече с неуспешно измиване на ръцете, суровите бургери били заразявани с РНК вирус. Той в повечето случаи е безвреден за хората, но понякога води до разпространение норовируси, които пък причиняват хранително отравяне.

Ето точно по този начин учените установили, че цели 97% от хората всъщност не мият ръцете си правилно, което води до пренасяне на множество бактерии. 

Според Центъра по превенция и контрол на болестите на САЩ, за да мием ръцете си правилно, трябва да следваме няколко стъпки. Първо им слагаме сапун, след което започваме да ги търкаме една в друга поне за 20 секунди. Следва изплакване и изсушаване, но не в мократа кърпа за ръце (която ползваме от няколко дни вече), а в суха кърпа или кухненски сешоар за ръце.

Снимка 424667

Източник: iStock

Установило се обаче, че около 80% от доброволците в проведения експеримент не търкат ръцете си достатъчно секунди и/или не ги подсушават правилно, заради което 50% от участниците заразяват бургерите с вируса. 

Вероятно мием ръцете си неправилно

Вероятно мием ръцете си неправилно

А ето как трябва