През 2018 г. Microsoft подписа договор с американската армия на стойност от 480 милиона долара за доставката на прототипи на AR очилата HoloLens, специално предназначени за военни цели.

Бил Гейтс, Илон Мъск и какво мисли основателят на Microsoft за милиардера

Подцени ли Бил Гейтс Илон Мъск

Къде се разминават вижданията им

Малко след това близо 100 служители от компанията на Бил Гейтс подписаха петиция, с която помолиха работодателя си да се откаже от разработката на продукти за военни цели, но, уви, молбата им не бе уважена.

Нещо повече - отношенията между Microsoft и армията на САЩ влизат в нова фаза, след като тази седмица бе подписан нов подобен договор.

Снимка 525206

Източник: GettyImages

Този път той е на стойност от 21.88 млрд. долара и е за период от 10 години, в които Microsoft ще продължи да оборудва войските с технологии от следващо поколение.

В този период технологичният гигант ще предостави поне 120 000 бройки от т.нар. Integrated Visual Augmented Systems (IVAS), които представляват хедсет устройства с AR възможности, базирани на HoloLens 2.

Те позволяват на войниците "да се бият, упражняват и тренират чрез единна платформа", казват от Microsoft.

Снимка 525207

Източник: GettyImages

Припомняме, че Microsoft има договор и с Пентагона на стойност от 10 млрд. долара за предоставяне на облачни услуги, но той бе оспорен от Amazon и въпросът предстои да бъде решен от съда.