Международната космическа станция (МКС) със сигурност е едно от най-интересните места, на които можем да се намираме. Е, малцина имат този късмет, но ние пак сме доволни от факта, че научаваме с подробности за техните открития. А те определено заслужават вниманието ни.

Марс, марсоходът Perseverance и впечатляващите нови кадри от Червената планета

Марс такъв, какъвто не сме го виждали досега

По-хубаво е и от на кино

Освен да анализират Космоса, обитателите на МКС са постоянно ангажирани и с подобряване на различни аспекти от живота си и справяне с различни предизвикателства - като например откриване и създаване на нови начини за отглеждане на храна.

Така американски и индийски учени изследват четири бактериални щама и установяват, че три от тях принадлежат към вид, непознат досега на науката.

Пръчковидните бактерии са открити за пръв път преди около пет години на различни места в станцията: една върху масата за хранене, а другите две - в купола на обсерваторията и на още едно място.

А сега изследователите обръщат отново внимание на това откритие, защото бактериите се доказват като издръжливи на условията в Международната космическа станция. А това дава надежда, че ще могат да предоставят нов начин за отглеждане на храна в Космоса - много важен момент от мисиите до Марс например, при които няма как да се осигуряват доставки на продукти.

Акцентът е най-вече върху една от трите новооткрити бактериални форми на живот, която най-вероятно ще бъде кръстена Methylobacterium Ajmalii на името на индийски учен по биологичното разнообразие, предава Sky News.

Ричард Гариът - първият човек, бил на двата полюса, в Международната космическа станция и в Марианската падина

Пътят от Космоса до Марианската падина

Когато за мечтите няма граници

За нея се знае, че участва в някои основни селскостопански процеси, като разтваряне на фосфати, насърчаване на растежа на растенията и биоконтролна активност срещу растителни патогени. А с тези свои характеристики може да стане главно действащо лице в една бъдеща космическа градина.