Изкуството често е неразбираемо, ако не сме на същата вълна, както създателя му. Ако сме посещавали галерии, вероятно неведнъж сме заставали пред картини, чиито смисъл ни е трудно да разберем. А може би и не сме се опитвали, защото изкуството няма нужда от дефиниции и пояснения.

Едни две необикновени картини, които ще се продадат на търга на шести март, със сигурност ще ни накарат да се запитаме какво точно видяхме. Но докато се опитаме да намерим отговор, пред очите ни ще изникнат други образи.

Снимка 405737

Източник: Instagram / Onkaos

Първите портрети с изкуствен интелект, които самостоятелно генерират изображения (и едва вторите "умни" картини, които могат да се закупят) са дело на немския художник Марио Клингеман. Той гарантира на бъдещия купуват на нестандартното произведение, че до живот ще има неизчерпаем източник на уникални и невиждани досега образи.

AI на Memories of Passersby 1 генерира изображения на базата на мъжки и женски образи, които са предварително скицирани, но всяко следващо се различава от предходните и от бъдещите. Така всяка една картина е уникална сама по себе си и няма как да бъде видяна втори път. Мигнеш - губиш.

Снимка 405738

Източник: Instagram / Pietro Landriani

Двата екрана (един за мъжките и един за женски образи) са свързани към дървена кутия в ретро стил, в която се намира "мозъкът" на това дигитално произведение. В него, подобно на човешкия мозък, има изкуствени невронни мрежи, които Клингеман нарича четките, които рисуват нови и нови картини.

Салвадор Дали, музеят във Флорида и когато изкуството срещне технологиите

Как Салвадор Дали оживя

Когато изкуството срещне изкуствения интелект

Единственото, от което се нуждае тази инсталация, е електричество, благодарение на което да генерира хилядите изображения, запазени в базата данни. Създателят се надява този процес да е практически безкраен, каквато е неговата първоначална цел, пише Daily Mail.