Музеят на Салвадор Дали в Сейнт Питсбърг, Флорида, е основан през 1982 г. За това дълго време той съхранява и представя едни от най-известните творби на екстравагантния художник. Но изложбата Dali Lives: Art meets artificial intelligence надминава всички очаквания.

Какво става, когато съберем изкуство и изкуствен интелект на това място? Става това, че Салвадор Дали почти буквално оживява в музея, посветен на неговото творчество. С помощта на най-модерните технологии е създаден клонинг на художника с изкуствен интелект, който ще е основната атракция.

30 години след смъртта му, испанският художник ще оживее в американския музей и дори ще се пошегува, че не вярва, че е умрял. А сега е дошло времето да се завърне при всички, които харесват изкуството му. 

Дигиталното изображение на Дали ще посреща и изпраща гостите в музея и дори ще може да води диалог с тях. Отговорите на изкуствения интелект са на базата на налична информация и дадени от художника приживе интервюта, така че всичко е достоверно, въпреки че говорим за изкуствен интелект.

Гласът не е този на Салвадор, но мимиките и жестовете му са напълно идентични. Благодарение на технологията deepfake, която бе определена като враг на известните личности заради фалшификациите, които позволява, ликът на Дали е поставен на мястото на главата на друг актьор, който пресъздава поведението му, пише Daily Mail.