Когато разбрахме, че вече можем си купим Tesla с биткойни, въобще не се изненадахме. Но новината, че с криптовалута може да си вземем бургер, определено ни хвана неподготвени.

Илон Мъск, Tesla и можем ли вече да си купим електромобил с биткойни

Дай ми Tesla-та, ето ти биткойните

Сделката възможна

От вчера, 7 септември, McDonald's започна да приема биткойни в своите ресторанти. Засега този начин на разплащане е възможен само в ресторантите на веригата в Ел Салвадор.

Причината това да се случи точно в тази централноамериканска държава, а не другаде, е, че тя стана първата в света, която призна виртуалната валута за законно платежно средство, заедно с американския долар.

Снимка 545711

Източник: iStock

"Току-що влязох в McDonald's в Сан Салвадор, за да видя дали мога да платя закуската си с биткойни, като напълно очаквах да ми кажат "не ", разказва журналистът Аарон ван Вирдум от списание Bitcoin Magazine. Но се оказва приятно изненадан, когато за нула време взима поръчката си заедно с придружаващата я касова бележка с отпечатан върху нея QR код.

От Dazed напомнят, че приемането на на новата цифрова валута в Ел Салвадор не е минало толкова гладко, колкото покупката на журналиста.

Снимка 545726

Източник: GettyImages

Иновативната промяна в Ел Салвадор е предизвикала протести, както и спекулации за пране на пари, но президентът Найиб Букеле успява да я приложи на практика само за няколко месеца.

Освен това и сървърът, който управлява правителственото приложение за съхранение на биткойни, се срива няколко часа след дългоочакваното стартиране. Това предизвиква спад в цената на виртуалната валутата в цял свят.

McDonald’s, социалната дистанция и новото лого на компанията

Какво направи коронавирусът с логото на McDonald’s

Особените времена изизкват особени мерки

От OpenNode - фирмата, която осигурява софтуера за разплащане в McDonald's, твърдят, че броят на компаниите в Ел Салвадор, които ще започнат да приемат криптовалута, тепърва ще расте. При това във всички сфери на икономиката.