Преди няколко седмици, скоро след като инвестира милиард и половина от Tesla в биткойни, Илон Мъск зарадва всички фенове на криптовалутата с идеята си тя да стане средство за закупуване на електромобилите на компанията му.

Tesla, инвестицията в биткойни и скокът в цената на криптовалутата

Ще можем ли да си купим Tesla с биткойни

Компанията на Мъск изстреля криптовалутата в небесата

Тогава не даде ясни срокове и каза само, че това ще се случи "по-късно тази година". Е, изглежда Мъск не иска да губи никакво време, а и възможност за печалба, и на 24 март обяви с кратък туит, че вече можем да си купим Tesla с биткойни.

На специална страница на сайта на автомобилния производител са поместени и малко разяснения за нововъведението. Колите ще струват между 37 990 и 124 000 долара без данъците. Засега сделките са възможни само на територията на САЩ, като се очаква до края на 2021 г. обсегът да се разшири, без да се знае за кои точно страни.

За приемане на плащанията се използва софтуер с отворен код. Мъск заяви също, че Tesla "управлява директно биткойн възли". Възлите са компютри в мрежата на биткойн, които работят за проверка на транзакциите и следят за повторното изразходване на криптокапитала, за да се избегнат измами, предава CNBC.

Снимка 490711

Източник: Twitter / Daniel

Финансови анализатори определят решение на милиардера да приема плащания в биткойни за повратен момент както в света на криптовалутата, така и в автомобилния сектор.

Tesla, Илон Мъск и при какви условия милиардерът би затворил автомобилните си заводи

Мъск е готов да затвори Tesla, ако...

Какви обвинения получи

А скептиците смятат, че първата подобна сделка ще се извърши най-рано през втората половина на годината. В близко бъдеще едва около 5% от покупките ще се извършват по този начин, но след време това може да се промени, коментират анализатори.