След десетилетия на изгнание, една от най-спорните дрехи в модата - мъжкият бански слип за плуване, се завръща, макар и плахо, по целия свят.

Бански за лято 2023 - кой са най-актуалните модели

Най-актуалните модели бански за лято 2023

С които всички ще гледат нас на плажа

Някои твърдят, че тази дреха никога не е изчезвала. Плажовете и басейните в Европа, и по-специално във Франция, отдавна са "безопасно" място за почитателите на стила на Speedo - британският дистрибутор на бански костюми, известен именно с банските слипове - както и в Бразилия. Оскъдният  костюм е задължителна част от екипа на професионалните плувци, играчите на водна топка и водолазите. А от гей общността винаги е бил широко приет.

От Speedo споделят, че през 2023 г. продажбите и поръчките в Европа, Близкия изток и Африка са се увеличили с над 200% в сравнение с 2022 г. В САЩ марката отчита 54% увеличение на продажбите от 2020 г. насам. От бранда твърдят, че този тип бански са "класически, емблематични и известни по целия свят", и са също така "много практични и най-лекият и удобен артикул за носене по време на плуване."

Според Стивън Дойг, редактор в отдел "мъжки стил" в британския вестник The Telegraph, възраждането на тази дреха вероятно се дължи на движението към по-къси пропорции в мъжката мода като цяло. "Възходът на късите панталони се наблюдава при Prada и Dior - така че може би и късите бански са естествено продължение на тази тенденция", казва той.

През последните години престижът на този тип бански се повиши благодарение и на известните им почитатели. Като Даниел Крейг в ролята на Джеймс Бонд, футболните звезди Дейвид Бекъм и Кристиано Роналдо, певеца Рики Мартин и дори модния дизайнер Джорджо Армани. Филмовата звезда Арнолд Шварценегер е техен почитател от десетилетия.

Плувните гащета Speedo - толкова известни, че са се превърнали в нарицателно за описание на всички артикули в този стил - са най-известното творение на австралийския художник и дизайнер Питър Травис.

Травис се присъединява към Speedo през 1959 г., когато мъжете носят къси панталони на плажа. От компанията изискват от него да създаде нещо подобно за тях. Но той има много по-малка идея.

Травис неведнъж e заявявал, че този тип бански не са направени, за да предизвикват възбуда (според него пикантното им възприемане е просто "бонус"), а от позицията си на запален сърфист твърди, че такава дреха е по-функционална и улеснява движението на хората във водата.

Но не всички са доволни. Австралия има дълга история на опити на властите да контролират какво да носят плажуващите - през 1907 г. има предложение мъжете да се появяват на плажа единствено с костюми за цялото тяло. А жените са били особено наказвани за избора си на бански.

В продължение на десетилетия инспектори патрулират по плажовете, за да следят за лица, облечени в рискови бански костюми. Подобни сцени се разиграват и на някои плажове в САЩ, особено през 20-те години на миналия век. През 1961 г., когато моделите Speedo за пръв път са носени на плажовете в Сидни, оскъдността им предизвиква дори арести от полицията за непристойно поведение (в крайна сметка обвиненията са свалени, тъй като слиповете не разкривали срамното окосмяване).

Целият този епизод е безплатна реклама за Speedo. Продажбите експлодират в световен мащаб. И постепенно слиповете са приети от всички демографски групи - от по-възрастни мъже до олимпийски атлети.

На Олимпийските игри в Мексико през 1968 г. 27 от 29-те златни медалисти в басейна носят бански костюми Speedo, много от които са в стила на малките модели на марката.

Бански втора употреба - безопасно ли е да се носят

Безопасно ли е да се носят бански втора употреба

Какво казват специалистите по въпроса

През 70-те и 80-те години на миналия век слиповете властват почти изцяло, но 90-те години, с настъпването на гръндж модата, на плажа започват да се появяват шортите и късите панталони.

И в крайна сметка в това да избереш класически чифт слип вместо модерен бански, има нещо просто и същевременно много мъжествено, пише CNN. Не е задължително човек да има красиво тяло - в самата дрехата има известно мачистко величие.