Хапчето за контрацепция се смята за едно от най-великите постижения на фармацията и медицината, благодарение на което са предотвратени огромен брой нежелани забременявания. Но от отдавна се говори, че предпазването от зачеване вероятно вече не трябва да бъде грижа само на дамите, а и на господата.

Правени са няколко опита за създаване на мъжки контрацептиви под формата на лекарства, но досега няма подобен патентован продукт. А междувременно учени работят по друг тип противозачатъчно, за което вече имаме повече информация.

Става дума за инжекция за контрол на забременяването, която се поставя в мъжките гениталии. С нея се инжектира специален полимер, открит от индийски професор още през 1970 година, който има за цел да блокира пътя на сперматозоидите вън от тестисите.

Снимка 454626

Източник: iStock

А след редица клинични тестове се доказва, че този ефект може да продължи цели 13 години. Това е алтернатива на традиционната вазектомия, като тук ефектът е за определен период.

Медицинското постижение идва от Индия, а откривателите му се хвалят с 97.3% успеваемост на защитата от бременност. Ако получи необходимите разрешения, за да влезе в масова употреба, това ще бъде първият легализиран контрацептив за мъже, пише The Sun.

Връзката между съня и забременяването

Връзката между съня и забременяването

Според ново изследване

Мъжкото хапче антибебе се очаква да бъде в продажба чак след около седем години, а инжекциите срещу нежелано забременяване може да бъдат на разположение още след шест месеца. Друг е въпросът колко ще са желаещите да се подложат на манипулацията.