Кацането на марсохода Perseverance на Червената планета в комплект с малкия хеликоптер Ingenuity със сигурност е най-голямото постижение в изучаването на Марс досега.

Марс, марсоходът Perseverance и впечатляващите нови кадри от Червената планета

Марс такъв, какъвто не сме го виждали досега

По-хубаво е и от на кино

Благодарение на висококачествените технологии вече разполагаме с детайлни снимки от повърхността, както и доста друга интересна информация в полза на учените.

А с нас, любопитните на тема Космос, NASA споделиха резултатите от първото измерване на температурата на въздуха на Марс.

То е направено благодарение на специалната система на Perseverance Mars Environmental Dynamics Analyzer, която освен за температурата, събира информация за влажността, радиацията, налягането, силата и посоката на вятъра.

Първите записи са направени на 19 февруари, скоро след като марсоходът кацна на повърхността на Червената планета. Според тях температурата в областта на кратера Джезеро е -20 градуса по Целзий. Тя обаче пада в следващия половин час до -25.6 градуса.

Турция, езерото Салда и каква е връзката му с езерото Джезеро на Марс

Езерото в Турция, което е като на Марс

Общото между Джезеро и Салда

От първото си пробно замерване досега системата продължава да събира информация за климата на Червената планета. А като обобщение на този етап може да се даде, че най-ниската измерена температура е -83 градуса по Целзий. Тогава вятърът е бил със скорост 10 метра в секунда, предава CNET.