От близо месец марсоходът Perseverance е на уникална мисия на Червената планета. Неговата основна цел е да намери останки и предишен живот там, както и да анализира настоящите условия, с които ще трябва да се справят всички ентусиасти за заселване.

Марс, марсоходът Perseverance и впечатляващите нови кадри от Червената планета

Марс такъв, какъвто не сме го виждали досега

По-хубаво е и от на кино

Апаратът на NASA кацна в областта на пресъхналото езеро Джезеро, където се знае, че преди хиляди години е имало някаква форма на живот. Проби от Марс ще се пращат до наземни лаборатории, за да се изследват щателно.

За своя анализ пък се оказва, че учените от американската космическа агенция ще използват и проби от минералните и скални находища в езерото Салда в Югозападна Турция. Смята се, че те са най-идентични по състав и структура с тези в кратера на Червената планета.

Снимка 522252

Източник: iStock

Екип от американски и турски учени извършва през 2019 г. обследване на бреговете на езерото, известно като "турските Малдиви" заради лазурната си вода и белите брегове. А това, което впечатлява повече изследователите, са утайките около езерото, образувани с помощта на микроби, известни като микробиалити.

Събраната информация от този район в южната ни съседка ще бъде от голяма помощ за учените от NASA при анализ на пробите от пресъхналото езеро на Марс, защото ще могат да се правят сравнения и да се търсят по-конкретни форми на живот, предава Reuters.

Снимка 522254

Източник: iStock

Фокусът е върху вкаменени следи от микробен живот, запазени в утайките. Ще се търсят микробиалити, както и карбонатни минерали, образувани от въглероден диоксид и вода, които са ключова съставка за наличието на живот.

NASA, марсоходът Perseverance и успешното кацане на повърхността на Марс

NASA кацна на Марс. И?

Какво следва от тук нататък

Този процес обаче няма да започне утре, защото се очаква проби от скалите на Марс да започнат да се доставят на Земята чрез роботизирани мисии чак след 10 години - през 2031 г. Но учените са обнадеждени, че езерото Салда ще им бъде винаги от полза и ще могат да отскачат до там, за да сверяват, сравняват и различават.