Macallan 1926 single malt е едно от най-търсените шотландски уискита в света. За него се знае, че е отлежавало 60 години в тъмни дъбови бъчви от шери, преди през 1986 г. да бъде бутилирано в 40 бутилки. Още по-специални въпросните бутилки стават и заради това, че не са били налични за покупка, а са били предложени на избрани клиенти на марката The Macallan.

12 любопитни факта и истории за уискито (и защо е отлежавало дори в космоса)

12 любопитни факта и истории за уискито (и защо е отлежавало дори в космоса)

Напитката е отлежавала дори и в космоса

Специално The Macallan 1926 се слави като "единственото уиски, което всеки аукционер иска да продаде и което всеки колекционер иска да притежава". И доказателство за това е рекордната цена, която то достига на търг. През 2019 г. една от 40-те бутилки е продадена за рекордните 1.5 милиона паунда.

Тази година обаче Macallan 1926 single malt счупи всички рекорди за най-скъпа алкохолна напитка, продавана на търг, като надмина с над два пъти прогнозната си цена. Уискито бе продадено в събота, 18 ноември, за внушителните 2.7 милиона долара.

Ръководителят на аукционната къща е споделил, че му е било позволено да опита съвсем малко от напитката. По думите му вкусът ѝ е "много богат, усещат се много сушени плодове, както бихте очаквали, много подправки, много дървесина".

Друго любопитно за 40-те бутилки от бъчвата на Macallan от 1926 г. е, че са били етикетирани по различни начини. Две от тях изобщо не са имали етикети, за най-много от 14 от тях се смята, че са носели етикети Fine и Rare, а 12 са били етикетирани от поп арт художника сър Питър Блейк.

Macallan и рекордът за най-скъпото уиски в света

Колко струва най-скъпото уиски в света

И кое е то

Други 12 бутилки, включително и продадената в събота, пък носят етикети, създадени от италианския художник Валерио Адами, пише BBC.