Когато сме влюбени, често казваме на шега, че някой ни е завъртял главата. С пеперудите в стомаха често идват и други екстри - като разсейване от ежедневните задачи или пък глупава усмивка, която се появява на лицето ни само при мисълта за любимия човек. А сега вече имаме научно оправдание за всичко това, защото любовта доказано променя случващото се в мозъка ни.

Колкото по-късно започнем да правим секс, толкова по-голям ще е... мозъкът ни

Колкото по-късно започнем да правим секс, толкова по-голям ще е... мозъкът ни

Нова теория за еволюцията на човека

Учени от University of Colorado at Boulder правят интересно изследване, с което доказват, чe мозъкът ни произвежда хормона допамин в по-големи количества, когато сме с половинката си. А след раздяла този "уникален химичен отпечатък" се заличава.

Допаминът е този, който ни кара да се чувстваме страхотно след парче шоколадова торта, изпушена цигара или доза кокаин например. Виновник е и за удоволствието, което изпитваме и от други зависимости като тези към хазарта.

Снимка 649542

Източник: iStock

Затова и не е особена изненада, че когато сме във връзка, ние се чувства в една или друга степен зависими от партньора си. Именно заради този хормон искаме и да прекарваме колкото се може повече време с него.

Обект на научния експеримент са специален вид гризачи, известни с това, че винаги създават моногамни връзки и са от тези от 3 до 5% от бозайниците, които го правят. И те също като хората се стремят да създадат дълги отношения и семейство, а при раздяла страдат много. Чрез наблюдение върху тях учените успяват да установят какво се случва в мозъка ни при интимна връзка и какво - когато тя приключи.

Това е и първото научно доказателство, че невротрансмитерът допамин има основна роля за поддържане на любовта жива. Оказва се също, че някои хора оставят "уникален химичен отпечатък" в нашия мозък, което ни кара да искаме да имаме по-различна, по-близка връзка с тях.

Снимка 649543

Източник: iStock

С помощта на специални оптични сензори се отчита активността в нуклеус акумбенс - част от мозъка, отговорна за мотивацията да търсим различни награди - от вода и храна до наркотици и други, които предизвикат пристрастяване. И всеки път, когато мишките видят своя партньор, дори преминавайки през различни препятствия, се отчита висок скок в нивата на допамин.

В друг експеримент гризачите се разделят от половинките си за четири седмици, което за тях е прекалено дълго време, в което могат да си намерят и друга половинка. Когато се виждат отново, те се помнят, но този специфичен допаминов пик, техният "отпечатък на желанието" сякаш е изчезнал, обясняват от Science Daily.

Хуморът, мозъкът и защо шегите са полезни

Защо са полезни шегите

Светът е оцелял, защото се е смял

Учените смятат, че това е един вид рестарт на мозъка, с който бозайниците стават готови за започване на нова връзка. И това може да е добра новина за всички, които преминават през раздяла или загуба на партньор, защото очевидно мозъкът ни има ефективен начин за справяне с промяната - само му е необходимо малко време, за да започне на чисто.