Две от най-големите жертви на новия коронавирус са човешката психика и туризмът. За да успеят да помогнат и на двете едновременно, от туристическия борд на скандинавските нации предлагат една различна и доста интересна услуга за всички фенове на Исландия и нуждаещи се да отпуснат напрежението.

Исландия, коронавирусът и методите им за справяне с домашната изолация и самотата

Как исландците се борят с коронавируса

Когато изолацията и самотата вървят ръка за ръка

Доскоро на островната държава препоръчваха да се прегръщат дървета по улици и паркове, като начин за ставяне със стрес и самотата по време на самоизолацията. Сега пак успяха да ни изненадат с нестандартно предложение, насочено към всички нас.

В много филми сме гледали как героите, когато всичко им дойде в повече, отиват на някое отдалечено място и крещят - с цяло гърло и докато имат сила. Е, сега всеки от нас може да се запише как вика с цяло гърло и в реално време да види как крясъците му огласят една от седемте предварително избрани дестинации в Исландия - всичките пусти и отдалечени.

Там са инсталирани огромни колони, от които нашият крясък ще се чуе надалеч секунди след като сме го записали на смартфона или компютъра си. До нас пък ще достигне чувството на успокоение, след като мислено сме се пренесли на островната държава.

Исландия е описана като идеалното място, където да се освободим от притесненията и разочарованията, макар и от разстояние. "Изглежда имаш нужда от Исландия" е слоганът на кампанията, която ще продължи в рамките на две седмици и получи подкрепата на редица инфлуенсъри в социалните мрежи, предава Daily Mail.

В основата е идеята за крещенето като терапевтичен инструмент, която се развива още през 70-те години. Главните ползи идват от възможността да издадем силен звук на широко, отворено пространство. Това помага на амигдалата (част от мозъка) да се освободи от натрупания стрес и ни осигурява моментално успокоение.