През последните години технологиите напредват с невероятна скорост и буквално всеки ден чуваме за изобретения, които допреди няколко години считахме за невъзможни или твърде фантастични.

С всеки изминат ден се доближаваме все повече до бъдеще, в което биологичните ни недостатъци ще бъдат компенсирани от футуристични машини и технологии, които ще променят почти всеки аспект на съществуването ни.

Тази седмица научихме, че екип от учени в университета в Сан Диего, Калифорния, са разработили леща, която се контролира чрез мигане и може да приближава и отдалечава образа, който виждаме.

Снимка 436151

Източник: iStock

До момента подобни изобретения разчитаха на външна компютърна намеса или предварително зададени алгоритми.

Новата леща обаче е направена от специален материал, който реагира на електричеството, което се генерира в човешкото око при мигане.

При бързо двукратно премигване лещата сменя фокуса си и позволява да виждаме в далечина, като при повторно премигване тя възвръща първоначалния си фокус.

Твърди се, че изобретението може да помогне на хора със силно затруднено зрение и дори може да замести обикновените лещи за късогледство и далекогледство.

Google Lookout - приложението за хора с нарушено зрение

Google пуска приложение за хора с нарушено зрение

Програмата разпознава околния свят и назовава обектите

За момента обаче лещата остава в процес на разработка и тестване.