Разположена в покрайнините на Барселона, старата фабрика за цимент от времето на Първата световна война La Fábrica вече е дом на архитектурното студио Taller de Arquitectura и на семейство Бофил. 

В продължение на 45 години старата сграда е превърната в един от най-уникалните и модерни домове в околността. А когато Рикардо Бофил и екипът му го купуват през 1973 г., заводът е почти разрушен.

След години частична реконструкция архитектът украсява външната част с много растителност, декорира стаите изключително стилно и превръща сградата в уютен дом и креативно работно пространство.

Затова от грозните индустриалните комини, които някога са замърсявали въздуха с дим, днес излиза буйна растителност - резултат от творческото мислене на екипа.

В цялата сграда има много кътчета за релакс.

Всъщност всяка стая е проектирана според функцията, която изпълнява, затова и всяка има своя уникален дизайн.

Според Бофил, циментовата фабрика (датираща от първия период на индустриализацията на Каталуния) не е построена наведнъж. Във времето е изниквала необходимостта да бъдат добавяни различни производствени вериги, построявани постепенно и добавящи още и още към цялата фабрика.

На същият принцип - на етапи и малко по малко, архитектът Рикардо Бофил продължава да реновира и усъвършенства дома си.

Той смята, че този процес много прилича на собствения му живот - променящ се всеки ден. 

"Имам усещането, че живея в моя вселена, която ме защитава от външния свят", обича да казва за къщата си Бофил.