Едва ли за някой е изненада, че кралица Елизабет Втора има здравословен хранителен режим, особено предвид факта колко добре изглежда за годините си. И въпреки че наскоро тя отпразнува своя 96-и рожден ден, е все така жизнена и енергична.
Какво похапва британската кралица сутрин, обед и вечер разкрива един от нейните лични готвачи Дарън Макгрейди в книгата си Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen. А това, което тя обича да яде всеки ден, не се е променило много от 60 години, цитират Макгрейди от Eat This Not That.
Чай и бисквити
Кралицата започва деня си с чаша горещ чай "Ърл Грей" с мляко, без захар, и няколко бисквити. И тези лакомства са нещо като прелюдия.
Източник: GettyImages
Закуска
След сутрешния тоалет, Елизабет Втора изяжда официалната си закуска, която се състои основно от зърнени храни и плодове. Понякога на масата има препечен хляб и мармалад. Яйцата са рядкост.
Обяд
Източник: GettyImages
Обядът е прост и следва модела за високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Макгрейди казва пред The Telegraph, че печеният на скара морски език или шотландската сьомга, сервирана със спанак и тиквички, са сред любимите й и предпочитани ястия. Известно е също така, че често на трапезата ѝ присъства салата с пиле, печено на скара.
Следобедна закуска
Следобедният чай е задължителен. Кралският биограф Кейти Никъл казва, че често в менюто за следобедната закуска можем да видим сандвичи с краставици, плодова торта и още "Ърл Грей".
Източник: GettyImages
Вечеря
Daily Mail цитират Макгрейди, който твърди, че кралицата има правило "без нишесте" за вечеря, особено ако се храни сама. Тя отново държи на рибата, която може да е на скара или поширана. Обикновено е придружена със зеленчуци за гарнитура.
Източник: GettyImages
"Това е. Това е всичко, което хапва", казва Грейди пред CNN. "Тя е много дисциплинирана. Може да има всичко, което пожелае, но именно тази дисциплина я поддържа толкова здрава и в такава отлична форма за годините си."
Десерт
Що се отнася до него, десертът невинаги присъства в менюто на кралицата. Въпреки че често се сервират пресни плодове от градините й, като ягоди от замъка Балморал или праскови от оранжериите на замъка Уиндзор, Макгрейди доверява на CNN, че кралицата има слабост към шоколада.
Източник: GettyImages
"Трябва да е черен, колкото по-черен, толкова по-добре", уточнява Макгрейди, като пояснява, че Елизабет Втора не се интересува от млечен или бял шоколад. Готвачът допълва, че от време на време кралицата си позволява домашен шоколадов десерт.