Едва ли за някой е изненада, че кралица Елизабет Втора има здравословен хранителен режим, особено предвид факта колко добре изглежда за годините си. И въпреки че наскоро тя отпразнува своя 96-и рожден ден, е все така жизнена и енергична.

Кралица Елизабет, 96-ият рожден ден и куклата Барби, изработена в нейна чест

И кралица Елизабет стана Барби

Нестандартният подарък за 96-ия рожден ден

Какво похапва британската кралица сутрин, обед и вечер разкрива един от нейните лични готвачи Дарън Макгрейди в книгата си Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen. А това, което тя обича да яде всеки ден, не се е променило много от 60 години, цитират Макгрейди от Eat This Not That.

Чай и бисквити

Кралицата започва деня си с чаша горещ чай "Ърл Грей" с мляко, без захар, и няколко бисквити. И тези лакомства са нещо като прелюдия.

Снимка 572643

Източник: GettyImages

Закуска

След сутрешния тоалет, Елизабет Втора изяжда официалната си закуска, която се състои основно от зърнени храни и плодове. Понякога на масата има препечен хляб и мармалад. Яйцата са рядкост.

Обяд

Снимка 572645

Източник: GettyImages

Обядът е прост и следва модела за високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Макгрейди казва пред The Telegraph, че печеният на скара морски език или шотландската сьомга, сервирана със спанак и тиквички, са сред любимите й и предпочитани ястия. Известно е също така, че често на трапезата ѝ присъства салата с пиле, печено на скара. 

Следобедна закуска

Следобедният чай е задължителен. Кралският биограф Кейти Никъл казва, че често в менюто за следобедната закуска можем да видим сандвичи с краставици, плодова торта и още "Ърл Грей".

Снимка 572638

Източник: GettyImages

Вечеря

Daily Mail цитират Макгрейди, който твърди, че кралицата има правило "без нишесте" за вечеря, особено ако се храни сама. Тя отново държи на рибата, която може да е на скара или поширана. Обикновено е придружена със зеленчуци за гарнитура.

Снимка 572644

Източник: GettyImages

"Това е. Това е всичко, което хапва", казва Грейди пред CNN. "Тя е много дисциплинирана. Може да има всичко, което пожелае, но именно тази дисциплина я поддържа толкова здрава и в такава отлична форма за годините си."

Кралица Елизабет, Ед Шийрън, платиненият юбилей и какво ще включва церемонията

Платиненият юбилей на Елизабет: 4 дни яли, пили и се веселили

Всичко, което знаем за церемонията

Десерт

Що се отнася до него, десертът невинаги присъства в менюто на кралицата. Въпреки че често се сервират пресни плодове от градините й, като ягоди от замъка Балморал или праскови от оранжериите на замъка Уиндзор, Макгрейди доверява на CNN, че кралицата има слабост към шоколада.

Снимка 572640

Източник: GettyImages

"Трябва да е черен, колкото по-черен, толкова по-добре", уточнява Макгрейди, като пояснява, че Елизабет Втора не се интересува от млечен или бял шоколад. Готвачът допълва, че от време на време кралицата си позволява домашен шоколадов десерт.