Хладилникът е от онези уреди у дома, които работят непрестанно и използваме най-често. Затова и изисква доста поддръжка и почистване. Често обаче се оказва, че го пренебрегваме, а не бива, тъй като така изобщо не си правим добра услуга.

Ето защо пералнята ни е по-мръсна, отколкото предполагаме

Ето защо пералнята ни е по-мръсна, отколкото предполагаме

“Скритата” част, която пропускаме да почистим

Докато вероятно по-често се сещаме да почистим рафтовете, вратите и дръжките на хладилника, сме склонни да обръщаме по-малко внимание на чекмеджетата за съхранение на плодове и зеленчуци. Но именно те се оказват най-мръсната част и могат да застрашат дори здравето ни.

Често пренебрегвани заради предназначението им да съхраняват пресни продукти и да ги запазят свежи за по-дълго време, чекмеджетата на хладилника всъщност лесно могат да се превърнат в развъдник на бактерии и мухъл.

Снимка 687604

Източник: iStock

Плодовете и зеленчуците са сред храните, които се развалят най-бързо и отделят влага, неприятни миризми, а оставят и петна. Освен това така се увеличава и рискът от замърсяването на други храни в хладилника.

Експертите по домашна хигиена изтъкват, че мухълът може бързо да се пренесе и върху други продукти, съхранявани в същото чекмедже, което представлява риск за здравето. Възможно е така да си причиним различни проблеми, вариращи от леки алергични реакции до тежки респираторни състояния, особено при хора с астма или чувствителност към мухъл. Вдишването на спори също така може да предизвика кашлица и кихане.

Освен на здравето ни, лошата поддръжка и хигиена на хладилника се отразява негативно и на останалите продукти в него. Тъй като мухълът и бактериите се разпространяват наоколо, дори свежите плодове и зеленчуци, които сме купили наскоро, ще започнат да се развалят по-бързо, отколкото в едно чисто и сухо пространство.

Снимка 687606

Източник: iStock

Ако не почистваме хладилника достатъчно често, рискуваме също така да си навлечем и вредители у дома. От развалените продукти често остават остатъци и миризми, които могат да привлекат плодови мушици, мравки и дори хлебарки. Освен че са неприятни, те могат да разпространят бактерии и допълнително да замърсят храната ни. Не е изключено и да нахлуят вътре в хладилника. Премахването им обаче може да бъде трудно и да изиска намеса от професионалисти в борба с вредителите.

Предвид всичко това, е полезно да знаем и колко често е добре да почистваме хладилника си, като не пропускаме и чекмеджетата за съхранение на плодове и зеленчуци. Най-добре е да го правим на всеки две до четири седмици или дори по-рано, ако забележим развалена храна.

Как да познаем, че месото (сготвено или сурово) е вече развалено

Как да познаем, че месото (сготвено или сурово) е вече развалено

И всичко, което трябва да знаем за съхранението на месо

За да сме още по-сигурни, че спазваме максимална хигиена, не е излишно да проверяваме хладилника всяка седмица, например преди да го заредим с хранителни продукти, пише Homes & Gardens.