Домашните любимци са част от семейството и няма как да не сме загрижени за тяхното здраве, особено ако забелязваме някаква промяна в поведението им. Те са си почти като хора и боледуват от какво ли не. Оказва се - и от настинка.

Котките и каква е причината да спят върху нас

Защо котките спят върху нас

Не е само от любов

Ветеринарите обикновено я наричат ​​​​инфекция на горните дихателни пътища, която се причинява от вируси, бактерии или гъбички. Вирусите не се лекуват с лекарства, но за вторите има антибиотици и противогъбични средства.

Важно е, когато са малки, котенцата да получават ваксинация, която ги предпазва от болести, предавани по въздуха - като котешки грип например. Тя е особено наложителна, ако имаме повече от една котка, защото домашните любимци също могат да се заразяват помежду си.

Снимка 559455

Източник: iStock

Ако котката е заразена с котешки калицивирус (FCV), пневмония и котешки вирусен ринотрахеит (FVR), тя става негов носител и в период на стрес може да се разболее (точно както херпесът ни избива от нерви). През това време животното е заразно за останалите.

А нелекуваните настинки могат да доведат до развитието на пневмония. Нейните основни признаци са кашлица и затруднено дишане, както и често кихане в продължение на дни. Важно е да следим и за секрет от носа, дишане през устата, летаргия, намален апетит, зачервени очи, висока температура, предава PureWow.

Котките, слухът им и как определят местоположението на стопаните си

Как котките разбират къде сме, без да ни виждат

Оказва се, че са много по-интелигентни

Добрата новина е, че вирусните и бактериални инфекции, от които страдат котките, са специфични, а с тях не могат да се заразят нито кучета, нито хора