Отдавна знаем, че всяко дете се нуждае от домашен любимец. И противно на очакванията, не само кучето може да е най-добър приятел. Котките по нищо не им отстъпват. И учените посочват поне шест ползи от присъствието им в дома ни. Не само за най-малките, а и за възрастните.

Децата, психичното здраве, домашните любимци и как им помагат в развитието

Защо всяко дете се нуждае от домашен любимец

Една специална връзка

Котката вкъщи има положителен ефект върху здравето ни. Само докато я галим, тялото ни започва усилено да произвежда окситоцин - хормонът на любовта и доверието. Благодарение на него общото ниво на тревожност намалява и възниква усещане за спокойствие и удовлетворение. Тоест, лекува депресията.

Дори обичайното гледане на видеоклипове и снимки с участието на мустакатия ни любимец, може да облекчи негативните емоции. Котешкото мъркане също има уникален терапевтичен ефект. То стига директно до центъра за удоволствие в човешкия мозък и насърчава производството на серотонин, хормона на щастието.

Снимка 546750

Източник: iStock

Според Fin Guide, сред всички привърженици на идеята за домашен любимец, собствениците на котки имат най-високи нива на интелигентност. Обикновено те се окачествяват като по-сдържани и чувствителни. Обичат да остават сами по-дълго, четат повече книги, не зависят от мнението на другите и са готови да защитават интересите си докрай.

Собствениците на котки са по-склонни да споделят леглото си с домашния си любимец и съответно - спят по-добре, защото се чувстват по-сигурни и по-спокойни. А с мъркането си котките се превръщат в най-ефективните и безопасни хапчета за сън.

Снимка 546751

Източник: iStock

Тези пухкави любимци могат да ни предпазят от развитие на астма и алергии. Това важи особено за децата. Само с присъствието си в дома ни те автоматично намаляват чувствителността ни към вълна, акари и цветен прашец.

Животът с котка намалява риска от инфаркт с една трета. И не става въпрос за магия, а за невероятната способност на котките да облекчават стреса и тревожността. А оттам - и да нормализират кръвното налягане, както и нивата на холестерола в кръвта и сърдечната честота.

Котките, хората и могат ли да се привързват към нас

Колко точно ни обичат котките

Чувствата са взаимни

Котешкото мъркане не само успокоява нервите и насърчава производството на серотонин, но и укрепва костите. Всичко е свързано с честотата на вибрациите. Специфичните звуци, които домашните ни любимци издават, имат терапевтичен ефект, подобен на този от ултразвука върху човешкото тяло. Той насърчава заздравяването на рани и фрактури, отделно притъпява болката.