Неведнъж сме чували, че кучетата са най-добрият приятел на човека, а от котките ние се нуждаем повече, отколкото те от нас. Последно научно изследване обаче доказва, че ситуацията е малко по-различна.

Оказва се, че котките могат да се привързват към стопаните си също толкова силно, колкото и кучетата. Те приемат своите хора като родители и създават емоционална връзка с тях.

Учени от Щатския университет в Орегон са установили, че котките се чувстват сигурни, защитени и спокойни, когато стопанинът им е до тях. Този тип привързване досега се смяташе за по-присъщо за децата и кучетата.

Снимка 444685

Източник: iStock

И точно както котките имат успокояващ ефект върху нас, така и ние имаме способността да намаляваме техния стрес, когато се почувстват в опасност. С експерименти учените са доказали, че повечето котките реагират по същия начин, като децата и кучетата, когато останат сами вкъщи.

Когато стопаните им са около тях, мъркащите домашни любимци не само са по-спокойни, но и по-смели и склонни да опознават света около себе си. Точно както и ни се чувстваме по-уверени, когато имаме подкрепата на някой близък, пише Independent.

Снимка 444683

Източник: iStock

А нашето поведение и нашите емоции оказват пряко влияние на начина, по който се чувства котката ни - точно както пред децата е добре да не вдигаме скандали и да крие сълзите си, за да не ги травмираме.

Котките, топлината и защо я обичат толкова много

Защо котките толкова много обичат топлината

И крие ли това опасности

И така стигаме до извода, че котките нямат проблем с чувствата, а просто с начина им на изразяване от време на време. Затова не бива да им се сърдим, ако понякога им дотегне от нашето внимание.